Ziua Păsărilor, sărbătorită pe 1 aprilie. Participă și tu la evenimentele organizate în mai multe orașe din țară!

Autorul articolului: Alexandra-Valentina Dumitru |
Data publicării:
| Categorie: Actualitate
Pixabay.com
Pixabay.com

Observarea păsărilor aduce beneficii psihice, dar și fizice. Acum ai ocazia să mergi pentru a sărbători Ziua Păsărilor. Află ce evenimente au loc chiar în orașul tău!

Societatea Ornitologică Română a comunicat că vor fi organizate în diverse orașe din țară evenimente de observare a păsărilor în intervalul 30 martie - 7 aprilie.

Pe data de 1 aprilie este sărbătorită Ziua Păsărilor, prilej cu care oamenii sunt îndemnaţi să iasă în natură şi să se bucure de spectacolul oferit de înaripate.

'Ziua Păsărilor este o oportunitate de a ne reconecta cu natura şi de a observa păsările din jurul nostru şi ecosistemele în care trăiesc alături de noi. Lansăm astfel invitaţia de a ieşi în natură alături de familie şi prieteni şi de a observa păsările din sau de lângă oraşe. Puteţi să luaţi cu voi un binoclu şi un ghid de identificare a speciilor de păsări şi să vă bucuraţi de spectacolul sonor şi vizual oferit de înaripate', a transmis SOR.

Directorul executiv al organizaţiei, Dan Hulea, atrage atenţia asupra faptului că în condiţiile în care 'schimbările climatice şi degradarea habitatelor ameninţă populaţiile de păsări la nivel global' este mai importantă ca niciodată implicarea în conservarea şi protejarea acestor specii.

'Ziua Păsărilor ne oferă oportunitatea de a reflecta la impactul nostru asupra mediului şi de a lua măsuri pentru a proteja păsările şi ecosistemele fragile în care trăiesc. Este necesar să devenim conştienţi că nici noi oamenii nu vom putea trăi într-o lume în care natura este degradată. În plus, observarea păsărilor poate avea beneficii semnificative asupra sănătăţii noastre mentale şi fizice. Potrivit studiilor recente, petrecerea timpului în natură, în special în prezenţa păsărilor, poate reduce stresul, îmbunătăţi starea de spirit şi spori starea generală de bine', a declarat Dan Hulea.

Andreea Oprea, responsabilă de comunicare la SOR, a subliniat că în diverse orașe din țară, membrii, partenerii și voluntarii Societății Ornitologice Române vor coordona o serie de activități, printre care și tururi ghidate.

Totodată, oamenii sunt îndemnaţi să iasă în natură, să monteze un cuib, să privească păsările şi să se informeze despre viaţa acestora. Pentru că data de 1 aprilie va pica într-o zi de luni, au fost propuse următoarele ieşiri în natură:

  • Agigea - sâmbătă, 30 martie, ora 13,00, Staţiunea Biologică Marină Ioan Borcea;
  • Brăila - sâmbătă, 30 martie, Seaca şi Lacu Sărat I şi II;
  • Cluj - sâmbătă, 30 martie, ora 10,30, Cheile Turzii;
  • Sibiu - sâmbătă, 30 martie, ora 9,00, baraj Racoviţa pe Olt;
  • Alba Iulia - duminică, 31 martie, ora 16,00, la pista de biciclete de pe Dealul Mamut, punct de întâlnire Restaurantul Panoramic; 
  • Buzău - duminică, 31 martie, ora 11,30, Parcul Crâng;
  • Bistriţa - luni, 1 aprilie, 11,00, Parcul Oraşului;
  • Iaşi - duminică, 31 martie, ora 10,00, Delta Moldovei; luni, 1 aprilie, ora 10,00, Grădina Botanică; vineri, 5 aprilie, la Muzeul Pogor 'Primăvara în lumea păsărilor şi în Parcul Pogor'; sâmbătă, 6 aprilie, Codrii Iaşului; duminică, 7 aprilie, ora 10,00, Parcul Copou; 
  • Piteşti - luni, 1 aprilie, ora 11,30, Baraj Lac Piteşti;
  • Bucureşti - sâmbătă, 6 aprilie, ora 10,00, Parcul Sticlăriei; duminică, 7 aprilie, ora 9,00, Parcul Tineretului. Datele sunt semnificativ influenţate de condiţiile meteorologice, vremea jucând un rol esenţial în desfăşurarea evenimentelor în aer liber, menţionează SOR.

Sursa: AGERPRES/(AS - autor: Irinela Vişan, editor: Claudia Stănescu)

Ce beneficii oferă privitul păsărilor?

  • Ieșirea în aer liber este benefică pentru minte, corp și suflet. Nu numai că îmbunătățește concentrarea și memoria, dar cercetările au arătat că doar 10 minute petrecute afară pot îmbunătăți semnificativ sănătatea celor care trăiesc cu demență.
  • Observarea păsărilor poate fi o modalitate minunată de a lega relații cu familia și prietenii. Dacă planifici să observe păsările, de ce să nu invite  un membru al familiei sau un prieten apropiat să se alăture distracției? Această activitate prietenoasă poate fi pentru toate vârstele.
  • Studiile recente sugerează că petrecerea timpului în natură poate fi o modalitate excelentă de a combate stresul și de a vă relaxa. Observarea păsărilor poate fi o activitate foarte meditativă și, adesea, oferă participanților ocazia de a petrece timp într-un loc liniștit fără niciun fel de distracții.
  • Conectarea cu natura. Petrecerea timpului în natură poate avea efecte extrem de pozitive asupra sănătății noastre mintale. Ieșirea în aer liber și ascultarea cântecului păsărilor, de exemplu, poate ajuta oamenii să-și aducă aminte de tinerețe, iar conectarea cu natura poate fi o activitate de rememorare valoroasă.
  • Observarea păsărilor încurajează oamenii să iasă în comunitate și să exploreze parcurile și pădurile din apropiere, dar poate avea beneficii fizice chiar și dacă doar te aventurezi în grădină. Observarea păsărilor poate oferi toate activitățile regulate pentru a ajuta la menținerea sănătății persoanelor în vârstă, iar menținerea activă poate încetini progresia simptomelor demenței.

Citește și Aritmia cardiacă: mit și realitate 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play




pixel