Ziua mondială de luptă împotriva cancerului: "Una dintre principalele cauze de deces în întreaga lume"

astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Social
Ziua mondială de luptă împotriva cancerului: "Una dintre principalele cauze de deces în întreaga lume" (sursa foto: Roman Kraft / Unsplash)
Ziua mondială de luptă împotriva cancerului: "Una dintre principalele cauze de deces în întreaga lume" (sursa foto: Roman Kraft / Unsplash)

Ziua mondială de luptă împotriva cancerului (#WorldCancerDay) este sărbătorită în fiecare an pe 4 februarie. Este o zi de conştientizare a populaţiei cu privire la cancer, la modul de depistare şi de tratare a acestuia.

Uniunea Internaţională de Control al Cancerului (Union For International Cancer Control, UICC) a creat această zi în 2008 pentru a susţine obiectivele Declaraţiei mondiale împotriva cancerului.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), citat de Agerpres, cancerul este una dintre principalele cauze de deces în întreaga lume şi aproape 84 de milioane de oameni au murit în perioada 2005 - 2015.

Anual, peste 1.800 de femei mor de cancer de col uterin. Incidenţa, de 2,5 ori mai mare



Anual, peste 1.800 de femei mor în România ca urmare a cancerului de col uterin şi aproape 3.400 sunt diagnosticate cu această boală. Incidenţa este de 2,5 ori mai mare decât media UE-27, iar rata mortalităţii de peste 4 ori mai mare, aceste date plasând ţara noastră pe primul loc din punctul de vedere al incidenţei şi al mortalităţii asociate cancerului de col uterin, la nivelul ţărilor din Uniunea Europeană.

Reducerea poverii cancerului de col uterin se poate realiza prin vaccinare împotriva HPV, prin programe de vaccinare sustenabile, depistarea în faze incipiente a leziunilor colului uterin, prin programe de screening organizate pe baze populaţionale consolidate şi prin asigurarea accesului la diagnostic şi tratament în mod egal şi echitabil pentru toate categoriile socio-economice.

Demers mondial pentru accelerarea eliminării cancerului de col uterin

În data de 17 noiembrie 2020, Organizaţia Mondiala a Sănătăţii (OMS) a lansat Strategia Globală pentru eliminarea cancerului de col uterin ca problemă de sănătate publică, printr-o rezoluţie adoptată de 194 de ţări. Strategia are ca obiectiv ca până în anul 2030 incidenţa cancerului de col uterin să scadă şi să se menţină sub 4 cazuri noi la 100.000 de femei.

Atingerea acestui obiectiv este posibilă dacă sunt îndeplinite 3 ţinte esenţiale: 90% din fetiţe să fie vaccinate împotriva virusului papilloma uman (HPV) până la împlinirea vârstei de 15 ani, 70% din femeile adulte să beneficieze de servicii de screening cu un test performant de două ori în intervalul de vârstă 35-45 ani şi 90% din femeile depistate cu un test pozitiv să aibă acces la tratamentul leziunilor pre canceroase şi al celor maligne.

Citeşte mai departe...

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play




pixel