Ziua mondială a contracepției. Cum arată natalitatea în rândul adolescentelor?

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Social
freepik.com
freepik.com

Potrivit cercetărilor UNFPA, satisfacerea nevoilor de contracepție ar putea reduce semnificativ numărul deceselor materne prin evitarea sarcinilor cu risc ridicat și prelungirea perioadei dintre nașteri.

Pe 26 septembrie, în fiecare an, este celebrată Ziua Mondială a Contracepției, o inițiativă lansată în 2007 ca parte a unei campanii globale menite să crească gradul de conștientizare cu privire la contracepție și să ofere tinerilor puterea de a lua decizii informate cu privire la sănătatea lor reproductivă. Potrivit Awareness Days, această zi subliniază importanța accesului la informații corecte și la metode contraceptive moderne, considerat un drept fundamental al omului.

Accesul la contracepție este esențial nu doar pentru sănătatea femeilor și fetelor, ci și pentru familiile și societățile lor.

Cu toate acestea, multe persoane din întreaga lume se confruntă cu bariere serioase în accesarea acestor servicii din cauza inegalităților economice, sociale sau educaționale. Disparitățile sunt amplificate de factori precum etnia, statutul de refugiat, nivelul de educație și veniturile.

Tema din 2024: O alegere pentru toți

Tema din acest an, "O alegere pentru toți. Libertatea de a planifica, puterea de a alege", reflectă importanța accesului universal la metode contraceptive sigure și eficiente. Deși multe țări au crescut cheltuielile pentru contraceptive, la nivel global există încă un deficit de finanțare. Estimările sugerează că, până în 2030, acest decalaj ar putea ajunge la cel puțin 1,5 miliarde de dolari în țările cu venituri mici și medii, un deficit ce ar putea avea consecințe grave pentru femeile și fetele vulnerabile.

În prezent, aproximativ 257 de milioane de femei din întreaga lume nu au acces la metode moderne de contracepție. Lipsa acestora le expune riscurilor crescute de sarcini nedorite, avorturi nesigure și complicații materne care ar putea fi prevenite.

În alegerea metodei de contracepție, este importantă dubla protecție: atât împotriva unei sarcini nedorite, cât și împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală. În timp ce metodele contraceptive hormonale și steriletele sunt eficiente în prevenirea sarcinilor, ele nu oferă protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală (BTS). Utilizarea consecventă a prezervativului rămâne una dintre cele mai bune metode de protecție împotriva infecțiilor, inclusiv HIV, potrivit Institutului Național de Sănătate Publică.

Între 2000 și 2020, numărul femeilor care folosesc metode moderne de contracepție a crescut semnificativ, ajungând la 851 milioane, iar până în 2030, se estimează că acest număr va crește cu încă 70 de milioane. Această creștere reflectă o mai bună înțelegere a beneficiilor contracepției pentru sănătatea mamei și copilului.

Unul dintre cele mai alarmante aspecte este rata ridicată a sarcinilor la adolescente. Complicațiile legate de sarcină și naștere reprezintă principala cauză de deces pentru fetele cu vârste între 15 și 19 ani, iar nou-născuții mamelor adolescente sunt expuși unor riscuri crescute de complicații neonatale. Deși natalitatea în rândul adolescentelor a scăzut de la 64,5% în 2000 la 41,3% în 2023, continuarea educației și accesului la contraceptive este esențială pentru a preveni sarcinile nedorite și a promova sănătatea tinerelor.

Sursa: Agerpres

De ce tot mai mulți români aleg singurătatea? „Poate fi un trend, pentru că tinerii vor un trai fără familie și fără griji!”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play




pixel