Ești curios ce superstiții ciudate și fascinante se practică de Crăciun în diferite colțuri ale lumii?
Crăciunul este, de obicei, un prilej de bucurie, când familiile se reunesc pentru a sărbători nașterea lui Iisus și pentru a se bucura de compania celor dragi, oferindu-și cadouri și delectându-se cu preparate delicioase.
Așa se întâmplă în mare parte astăzi, dar de-a lungul secolelor, Crăciunul a evoluat în moduri diferite, în funcție de locul din lume în care este sărbătorit. Multe dintre tradițiile de Crăciun de astăzi sunt adânc înrădăcinate în credințe străvechi, multe dintre ele bazate pe superstiții.
Iată zece dintre cele mai ciudate tradiții de Crăciun din întreaga lume și modul în care acestea s-au manifestat în sărbătorile de astăzi!
Polonia
O superstiție poloneză avertizează că orice copil născut în cele douăsprezece zile de Crăciun ar putea deveni vârcolac sau alt hibrid jumătate om, jumătate demon. Dacă acest lucru se întâmplă, singurul leac posibil este să i se ia sânge de pe frunte.
Această superstiție nu este complet unică Poloniei. Multe alte țări europene cred, de asemenea, că bebelușii născuți de Crăciun se vor transforma în vârcolaci.
America
Un vechi mit din Appalachia spune că, dacă o femeie necăsătorită vizitează un țarc de porci la miezul nopții, în Ajunul Crăciunului, și aude un porc bătrân grohăind, se va căsători cu un bărbat în vârstă. Totuși, dacă un porc tânăr grohăie primul, soțul ei va fi tânăr și arătos.
Grecia
Când te gândești la mirosurile de Crăciun, probabil că nu-ți vine în minte arderea pantofilor. Dar în Grecia, pantofii vechi sunt arși ritualic de Crăciun. Se crede că mirosul neplăcut îi alungă pe goblinii de Crăciun, cunoscuți local drept „Kallikantzaroi”.
Se pare că grecii au o anumită legătură cu pantofii de Crăciun, deoarece consideră că este o idee proastă să oferi pantofi cadou în această perioadă festivă. Altfel, riști ca persoana respectivă să plece din viața ta în viitor.
Letonia
O superstiție veche legată de Crăciunul leton implică tragerea unui butuc de Yule în jurul casei.
După ce acesta este tăiat și tras prin pădure până acasă și apoi în jurul locuinței, este ars în onoarea zeului soarelui, Mithras. Speranța era că acest ritual va alunga zilele întunecate și va readuce soarele în anul următor.
Cehia
În timp ce mulți din Europa de Vest preferă carnea sau păsările de curte ca piesă centrală a mesei de Crăciun, în Europa de Est, crapul este mai des întâlnit.
O gazdă superstițioasă din Cehia poate pune un solz de pește sub farfuria unui musafir, crezând că aceasta va aduce prosperitate și va aminti de generozitatea sezonului.
Filipine
Filipinele, având o populație creștină numeroasă, încep sărbătorile mult mai devreme decât restul lumii, mulți intrând în spiritul festiv încă de la 1 septembrie.
Una dintre superstițiile filipineze interzice îmbăierea în ziua de Crăciun. Se spune că dacă faci baie, vei spăla binecuvântările zilei de naștere a lui Iisus și ai putea suferi de o boală stranie pe termen lung.
Serbia
Aceasta ar putea fi preferata noastră. În tradițiile sârbești, cele douăsprezece zile de Crăciun erau numite anterior „zilele nebotezate” și erau considerate o perioadă în care forțele demonice erau mai active și mai periculoase decât de obicei.
Dacă unul dintre acești demoni, numit karakondžula, găsea pe cineva afară noaptea în această perioadă, se urca pe spatele victimei și cerea să fie cărat oriunde dorește. Demonul își elibera victima doar atunci când cânta cocoșul la răsărit.
Anglia
La un moment dat, dacă te alăturai unei familii englezești în ultima duminică înainte de Advent, probabil că trebuia să ajuți la prepararea budincii de Crăciun.
Totuși, superstiția spune că există o metodă foarte specifică de a face acest lucru: trebuie să amesteci de la est la vest, pentru a reflecta călătoria Magilor spre Iisus. Dacă respecți acest ritual, vei fi binecuvântat cu noroc și o dorință pentru anul ce urmează.
Ucraina
Te-ai întrebat vreodată de unde provine beteala? De ce decorăm pomii de Crăciun cu acest material sclipitor? Se pare că această tradiție ar putea avea legătură cu o superstiție ciudată din Ucraina.
Se spune că, dacă o pânză de păianjen este găsită în pomul de Crăciun dimineața, aceasta va aduce noroc casei și celor care locuiesc acolo. De-a lungul timpului, ucrainenii au început să agațe mici ornamente în formă de păianjeni și pânze în pom, pentru a încuraja norocul.
Guatemala
Este plăcut să ai o casă curată și ordonată în pregătirea sărbătorilor, dar în Guatemala, curățenia este ridicată la rang de ritual sacru. Localnicii cred că diavolul și alte spirite rele trăiesc în colțurile întunecate și murdare ale casei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News