Cum prepari zacusca leneșului.
Este perioada în care toate gospodinele pun zacusca la borcane, motiv pentru care, îți prezentăm una dintre cele mai ușoare rețele. Se numește "Zacusca leneșului" sau zacusca fără coacere și este extrem de simplă, potrivit bucatareselevesele.ro.
3,5 kg ardei capia
2 kg ceapă
3,5 kg vinete
2 kg morcovi
2,5 kg roșii opărite și curățate de pielițe
500 ml ulei
4 linguri sare
7 linguri zahăr
2 linguri piper măcinat
2 foi de dafin
Din cantitățile date ies 23 de borcane de 300 ml.
1. Se pune uleiul la încins și se călește timp de 5 minute ceapa tăiată.
2. Se adăugă morcovii feliați, 1 lingură rasă de sare și se continuă călirea timp de 40 minute, amestecând mereu.
3. Se adaugă ardeii capia și 1 lingură sare. Se continuă călirea amestecând mereu încă 40 minute.
4. Se adaugă vinetele și 1 lingură sare și se continuă călirea încă 40 de minute.
5. Se adaugă și roșiile măcinate și foile de dafin și se amestecă.
6. Se adaugă zahărul și piperul măcinat și se lasă la fiert alte 40 minute. În acest timp mai potriviți de gust cu sare și piper.
7. Zacusca astfel pregătită se pune în borcane și se înfiletează capacele. Apoi se întorc cu gura în jos timp de 5 minute.
8. Timp de 30 de minute, borcanele cu zacuscă se pun la bain marie, după care se pun la dunst uscat până a doua zi.
Ingrediente
6 kg vinete
un kg ceapă
2 kg ardei gogoșari
2 kg ardei kapia
2 kg roșii
500 ml ulei
foi de dafin
piper
usturoi
sare neiodată.
Proporțiile ingredientelor sunt orientative.
Mod de preparare
Coaceți vinetele și ardeii pe plită, pe o tablă sau tavă mai veche, pe ochiul aragazului, pe grill sau în cuptor.
Curățați vinețele de coajă când încă sunt calde, le spălați și le puneți la scurs pe o sită.
Curățați și ardeii, le scoateți cotoarele și semințele, și îi tăiați fâșii. Treceți roșiile prin mașină de tocat sau prin blender, obținând astfel un suc mai gros de roșii. Vinețele scurse, le tocați cu un cuțit din lemn.
După ce ați pregătit toate acestea, tocați ceapă mărunt sau o treceți prin mașină de tocat carne. Astfel, ea nu se va mai praji, ci va fierbe mai mult în zeamă proprie și în ulei.
În vasul în care vreți să preparați zacuscă, încălziți uleiul, puneți ceapă la înnăbușit și amestecați cât mai des. După aproximativ 20 minute adăugați sucul roșii obținut, amestecați și lăsați să fiarbă împreună cca 15 minute.
Puneți ardeii tăiați fâșii și vinețele tocate. Fierbeți la foc mic sau puneți la cuptor pentru aproximativ o oră. Amestecați cât mai des să nu se lipească.
Puteți pune vasul pe o tablă, pentru a nu stă direct pe flacără. Potriviți de sare după gust și condimentați.
Zacuscă este gata când uleiul se ridica deasupra.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News