Vinerea Mare este ziua în care îl plângem pe Mântuitorul nostru și mergem pe urmele pașilor săi, pe Via Dolorosa, precum El, poate, ducându-ne fiecare crucea.
Patimile lui Iisus Hristos ne oferă o lecție profundă despre umanitatea și sacrificiul său. În această zi, reflectăm asupra motivelor sacrificiului și a simbolurilor Învierii. Iisus a arătat că moartea este o parte a vieții și că există ceva dincolo de ea. Condamnarea la crucificare era practicată de romani, iar Iisus a fost crucificat pentru că a afirmat că este Regele Iudeilor. INRI, însemnul de pe cruce, amintește de sacrificiul său și de speranța în Înviere. După moarte, Iisus a fost îngropat, iar prohodul și procesiunea de astăzi sunt rituale de înmormântare sacre. Ne rugăm pentru cei decedați și sperăm la Înviere, conștienți că trebuie să trecem prin moarte pentru a o învinge.
Serviciul religios din Vinerea Mare este caracterizat de o spiritualitate specială. Se recomandă să ții post negru în această zi, consumând doar apă sau puțină pâine și apă. În timpul slujbei din Vinerea Mare, se așază în mijlocul bisericii, lângă crucifix, o masă pe care este epitaful din altar. Seara, credincioșii vin la biserică cu flori și trec de trei ori pe sub această masă, închinându-se. Se cântă prohodul, un cântec religios lung care relatează Patimile lui Iisus. După prohod, preotul împarte florile credincioșilor. Patru băieți înalți duc epitaful la ieșirea din biserică, iar toți credincioșii ies pe sub el. Preotul, însoțit de credincioși cu flori și lumânări aprinse, merg și cântă în jurul bisericii.
Obiceiuri și superstiții de Paște. Bucură-te de binecuvânturile aduse de această sărbătoare!
Ce ai voie să faci?
În Vinerea Mare, tradițiile din satul românesc includ scăldatul copiilor în râu pentru a-i menține sănătoși tot anul. Se credea că cei care se spală în apă curgătoare de trei ori în această zi se vor vindeca de boli. Totuși, cei sănătoși ar trebui să evite acest obicei pentru a nu atrage bubele. Pentru a scăpa de friguri, unii intră în râu cu un ou de găină pe care îl aruncă în apă înainte de a se scălda.
În Vinerea Seacă, se practică îngroparea unui ou în vie pentru a proteja recolta de piatră.
Cu lumânarea aprinsă la biserică în seara de Vineri se ocolește de trei ori casa și se face cruce cu lumânarea pe perete pentru a o proteja de trăsnet, de incendii sau de năvălirea bolilor.
Ce nu ai voie să faci?
În Vinerea Seacă, nu este recomandat să plantezi sau să semeni nimic, deoarece plantele vor crește anormal sau nu vor rodi. De asemenea, nu este bine să coci nimic în Vinerea Mare, deoarece atrage insecte și dăunători.
Gospodinele care coc pâine în această zi pot atrage gândaci, șerpi și șopârle în casă.
În schimb, dacă plouă în Vinerea Mare, se consideră că va fi un an bogat și îmbelșugat.
Ce condiții trebuie să îndeplinească o spovedanie? Sfaturi pentru orice credincios
Rugăciune pentru sfânta și marea zi de VINERI
„Doamne Iisuse Hristoase, Mântuitorul cel dulce al sufletului meu, în această zi a Răstignirii Tale pe Cruce ai pătimit şi ai luat moarte pentru păcatele noastre, mă mărturisesc înaintea Ta, cum că eu sunt cel ce Te-am răstignit cu păcatele mele cele multe. Mă rog, însă, Bunătăţii Tale celei nespuse, să mă învredniceşti cu Darul Tău, Doamne, ca şi eu să pot răbda patimi pentru credinţa, speranţa şi iubirea ce le am către Tine, precum Tu Cel îndurat ai răbdat pentru mântuirea mea. Întăreşte-mă, o, Doamne, ca de astăzi înainte să port Crucea Ta cu bucurie şi cu mare căinţă şi să urăsc cugetele mele şi voinţele mele cele rele. Sădeşte în inima mea întristarea de moartea Ta, ca să o simt precum au simţit-o iubita ta Maică, ucenicii Tăi şi femeile purtătoare de mir ce stăteau lângă Crucea Ta.
Bucură-te, cinstită Cruce a lui Hristos, pe care ridicat şi pironit fiind Domnul, a mântuit lumea!
Bucură-te, pom binecuvântat, pentru că tu ai ţinut rodul vieţii, care ne-a mântuit de moartea păcatului.
Bucură-te, drugul cel tare, care ai sfărâmat uşile iadului.
Bucură-te, cheie împărătească, ce ai deschis uşa raiului.
O, Hristoase al meu răstignit, câte ai pătimit pentru noi! Câte răni, câte scuipări şi câtă ocară ai răbdat pentru păcatele noastre şi pentru a ne da încă pildă de adevărată răbdare în suferinţele şi necazurile vieţii acesteia!”
sursă rugăciune: doxologia.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News