Venus retrogradă şi infidelitatea. Ce legătură au cele două? Este mai mult decât îţi poţi închipui, întrucât aceste perioade aduc înapoi acele dorinţe ascunse şi experienţe netrăite pe care le-am îngropat în relaţiile noastre. Nu este un risc garantat în Venus retrogradă ca toţi cei implicaţi în relaţii să devină infideli şi chiar poate deveni un moment în care partenerii de cuplu îşi pot întări relaţia prin comunicare deschisă. Află efectele infidelităţii şi motivele care stau în spatele acesteia, de la Matei Crișan - astrolog, terapeut prin regresie, hipnoterapeut, invitat la interviurile Astrosens.ro. BONUS: Ştiai că infidelitatea poate provoca boli cu o simptomatologie specifică? Te invităm să afli cum este posibil şi în ce fel se manifestă infidelitatea în sănătatea noastră.
Venus va retrograda în perioada 23 iulie-4 septembrie.
După ce a discutat despre contractul relaţional şi importanţa experimentării înainte de a intra într-o relaţie, Matei Crişan a dezvăluit detalii importante din spatele infidelităţii.
Daniela Simulescu: Infidelitatea poate fi considerată o soluţie? Dacă ajungi în punctul respectiv să te trezeşti şi să realizezi ce poţi pierde.
Matei Crişan: "Perspectiva este foarte interesantă: să te duci în altă parte, să experimentezi ca apoi să te gândeşti la ce poţi pierde dacă rupi relaţia de acasă? În primul rând, aş spune că este o perspectivă foarte toxică. În momentul în care ai păşit în lateral, relaţia ta de acasă s-a terminat deja. Dacă vei avea o altă relaţie cu acel bărbat sau acea femeie va fi o altă relaţie.
Acuma, realist vorbind, dacă ai ajuns să păşeşti în această situaţie, înseamnă că relaţia de acasă, pentru tine, s-a terminat de ceva timp.
Nu cred că infidelitatea are cum să fie o soluţie şi ceea ce este posibil să uităm este că noi, oamenii, când ne conectăm unul cu celălalt, facem un schimb de conţinuturi şi mai devreme sau mai târziu, adevărul a ceea ce am făcut devine vizibil. Este o iluzie mare să crezi că faci ceva şi chestia asta nu va fi percepută sau văzută prin simplul fapt că vei manifesta ceva care arată că ai făcut sau nu ceva".
Matei Crişan a explicat şansele unei împăcări după ce unul sau ambii parteneri au fost infideli în cuplu, dar şi cum se poate cineva îmbolnăvi fizic în aceste cazuri.
"Am văzut rar cupluri cu adevărat funcţionale şi sănătoase care să depăşească în mod real infidelitatea. Nu contează care dintre cei doi a făcut asta. Atât de rare sunt cazurile, încât le-aş trece la capitolul 'excepţii'.
Dacă se află, rana este mare de cele mai multe ori, iar dacă nu se află - şi mi-e greu să cred că celălalt nici măcar nu se va gândi la asta - apar nişte probleme legat de sănătate psihică şi somatizare şi e foarte periculos. Putem vorbi de vină şi de ruşine, care pot genera boală la un moment dat. Tensiunea respectivă ajunge să genereze probleme în plan fizic şi există o simptomatologie specifică, există probleme de sănătate care se dezvoltă pentru că o persoană este infidelă, nu a discutat despre asta în terapie, nu a discutat cu partenerul/ partenera. Însă, la un moment dat există riscul să te îmbolnăveşti dacă nu faci ceva în privinţa asta, ceva care să aducă vindecare, aşezare, acceptare, înţelegere şi cumva poate chiar reaşezare în relaţie. Prin asta, subliniez clar că nu spun că dacă faci asta, te îmbolnăveşti. Te poţi îmbolnăvi din cauza suferinţei de care o vei trăi ulterior".
Totuşi, care sunt motivele din spatele infidelităţii? Explicaţiile sunt diverse, spune Matei Crişan:
"Răspund cu o perspectivă despre ce ajung să prefere bărbaţii şi ce ajung să prefere femeile. Claude Steiner, un analist tranzacţional, a făcut un studiu pe un număr mare de cazuri şi acestea au fost întrebările, ce preferă fiecare. Răspunsurile au fost atât de diverse, încât ne arată o plajă largă de la cum unei femei îi plac umerii unui bărbat sau linia maxilarului, discursul unui bărbat, manierele şi felul în care alege să acţioneze".
Daniela Simulescu: De ce nu le caută în partenerul cu care îşi petrece timpul?
"Poate că, deşi îţi plac, nu ai devenit conştient/ă de ceea ce anume ai nevoie ca pentru tine relaţia să funcţioneze bine. Foloseşti modelul a ceea ce ai văzut acasă. Poate îl cauţi pe părintele tău sau opusul lui. Poate sună dur.
Să o luăm altfel: De unde ştim că o pâine este pâine? Pentru că cineva mi-a arătat-o şi mi-a spus asta este o pâine şi tu ştii că asta este o pâine. Care este primul bărbat pe care l-ai văzut în viaţa ta? Tatăl. Deci nu e vorba că vrei tu să înveţi ca bărbaţii să fie ca tatăl tău. Asta ai învăţat din experienţă directă. Tu, ca adult, poţi să îţi dai voie să treci prin perioada de explorare potrivită şi necesară ţie şi să notezi ce îţi place, până se creează o listă mare, după care te uiţi după aşa ceva. Asta, în teorie. Pentru că în practică, noi vom căuta fix modelul sau opusul modelului de acasă. Pentru că jocurile psihologice nu se termină în noi odată cu plecarea de acasă, din familia în care ne-am născut şi crescut.
Vorbeai despre stările EU-lui, despre copil, adult şi părinte. Eu vorbesc despre triunghiul dramei, în care învăţăm să funcţionăm relaţional, după care practicăm ceea ce ştim pentru că ne este confortabil. Pentru că să acţionezi inconştient, mai mult de două până la cinci lucruri deodată, nu poţi să faci, este dovedit acest lucru".
Daniela Simulescu: Ce vor bărbaţii?
Matei Crişan: "Exact acelaşi lucru pe care femeile îl caută în bărbaţi, îl caută şi bărbaţii în femei: fie unii sunt atraşi de aspectul fizic, alţii de timbru, de blândeţea din vocea femeii, alţii de ce face femeia. Sunt atât de multe limbaje legate de a primi şi a dărui, încât oamenii vor căuta ceea ce au nevoie.
Eu, ca astrolog, pe Venus retrograd, ce văd mai des este că oamenii se uită şi caută experienţe pe care nu le-au avut încă, nu neapărat ce li se potriveşte. Mai degrabă, răspunde unei perioade de experimentare şi reexperimentare".
Urmăreşte aici interviul complet acordat de Matei Crişan pentru Astrosens.ro:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News