Telescop performant achiziţionat de Muzeul 'Vasile Pârvan' pentru dotarea Observatorului Astronomic

astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Actualitate
Freepik.com
Freepik.com

Un Observator Astronomic va fi dotat cu un telescop de o valoare foarte mare! Cei interesați sunt invitați la inaugurarea acestuia! Iată mai multe detalii!

 Muzeul 'Vasile Pârvan' din Bârlad a achiziţionat un telescop performant care va intra în dotarea Observatorului Astronomic al instituţiei.

Conform reprezentanţilor muzeului bârlădean, telescopul va fi prezentat la sfârşitul acestei săptămâni, când persoanele pasionate de astronomie vor putea participa la o sesiune de observaţii astronomice, în cazul în care condiţiile meteorologice vor permite.

'Telescopul achiziţionat se numără printre cele mai mari şi performante din ţară, aflat în dotarea unei instituţii publice. Acesta va fi folosit la observaţii astronomice cu publicul, în special la Observatorul Astronomic. Oglinda de 50 de centimetri în diametru este piesa principală a acestui instrument cu care putem observa Luna, planetele, obiecte de cer profund din galaxia noastră, dar şi alte galaxii din Univers. Telescopul este de tip Newton, pe montură alt-azimutală (Dobson), cu sistem de căutare automată a obiectelor cereşti (Go To). Inaugurarea noului telescop va reprezenta un moment important pentru iubitorii de astronomie, atât din Bârlad, cât şi din judeţul Vaslui. Cu acest prilej dorim să revigorăm activitatea de observaţii astronomice prin atragerea de noi pasionaţi în Astroclubul 'Perseus' Bârlad. Instrumentul are şi rolul de a compensa efectele negative ale poluării luminoase (lumina artificială în exces), aspect care afectează din ce în ce mai mult pe astronomi şi pe cei interesaţi de acest domeniu', precizează un comunicat de presă transmis de Muzeul 'Vasile Pârvan' Bârlad.

Costul telescopului se ridică la aproximativ 7.000 de euro, iar achiziţia s-a făcut cu bani proveniţi în mare parte din sponsorizări venite din partea companiilor private.

Sursa: AGERPRES /(AS - autor: Loredana Ciobanu, editor: Antonia Niţă)

Platanul de aproape o jumătate de mileniu de la Rudna, monument al naturii, marcat printr-un indicator de SRG

Știai că...?

Cel mai mare număr de observatoare sunt optice. Acestea sunt echipate pentru a observa în și în apropierea regiunii spectrului vizibil pentru ochiul uman.

 Alte observatoare sunt dotate cu instrumente pentru a detecta emițătoarele cosmice de unde radio, în timp ce altele, numite observatoare satelitare, sunt sateliți ai Pământului care transportă telescoape și detectoare speciale pentru a studia sursele celeste de radiații de înaltă energie, cum ar fi razele gamma și razele X, de la mare altitudine deasupra atmosferei.

Observatoarele optice au o istorie lungă. Predecesorii observatoarelor astronomice erau structuri monolitice care urmăreau pozițiile Soarelui, Lunii și altor corpuri cerești pentru măsurarea timpului sau pentru scopuri calendaristice.

Cea mai faimoasă dintre aceste structuri antice este Stonehenge, construită în Anglia în perioada 3000 - 1520 î.Hr. Aproximativ în aceeași perioadă, preoții astrologi din Babilonia observau mișcările Soarelui, Lunii și planetelor de pe vârful turnurilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel