În iulie, va avea loc a doua ediție a Festivalului Licuricilor. Iată cum se va desfășura!
Sute de turişti sunt aşteptaţi şi anul acesta la Festivalul Licuricilor, eveniment organizat luna viitoare de Asociaţia Kogayon în geoparcul aspirant UNESCO 'Oltenia de sub Munte' cu scopul de a promova natura şi cultura din această regiune a judeţului Vâlcea.
Conform organizatorilor, festivalul de anul acesta se va desfăşura între 4-7 iulie şi 11-13 iulie, pe lângă posibilitatea de a observa în mediul lor natural aceste insecte luminiscente, vizitatorii putând participa la alte numeroase activităţi de tip family friendly, începând de la ateliere de olărit, ţesut sau gastronomie locală şi până la drumeţii în zona de la poalele muntelui Buila-Vânturariţa.
'Vizitatorii vor avea ocazia să se implice în ateliere creative, să înveţe despre flora şi fauna locală şi să descopere patrimoniul cultural al regiunii. Participanţii se pot bucura de tururi ghidate de artă, istorie şi cultură, ateliere de olărit, de orientare cu busola, vernisaj expoziţie foto Vâlcea Naturală, activităţi pentru copii - atelier de montat corturi şi pictură peisagistică, ateliere educative în lumea insectelor, ateliere despre ciuperci sau plante medicinale şi drumeţii pe cursul apelor care au sculptat relieful zonei. Pe lângă aceste activităţi, participanţii se vor bucura de mese tradiţionale - tocană de ciuperci şi cină ca la stână - şi de seri la foc de tabără acompaniate de muzică live şi poveşti din experienţele subterane ale exploratorului Cristian Lascu', se arată în comunicatul de presă transmis AGERPRES de către organizatorii festivalului.
Prima ediţie a Festivalului Licuricilor a debutat anul trecut şi s-a bucurat de o participare numeroasă, astfel că anul acesta organizatorii le pun la dispoziţie celor care doresc să se înscrie o serie de pachete turistice cu cazare atât în Costeşti, cât şi în oraşele Horezu şi Băile Govora.
Sursa: AGERPRES/ (AS -autor: Ramona Dincă, editor: Antonia Niţă)
Iată câteva lucruri interesante despre licurici!
Licuricii sunt cunoscuți și sub numele de gândaci de foc. Majoritatea licuricilor au aripi, ceea ce îi diferențiază de alte insecte producătoare de lumină din aceeași familie, numite viermi strălucitori.
Există aproximativ 2.000 de specii de licurici. Aceste insecte trăiesc adesea în regiuni umede din Asia și America, unde se hrănesc în principal cu polen și nectar de plante.
Licuricii își folosesc în principal lumina pentru a „vorbi” cu alți licurici și pentru a-și găsi un partener.
Ei au organe speciale sub abdomen, care preiau oxigenul. În interiorul unor celule speciale, ei combină oxigenul cu o substanță numită luciferină pentru a produce lumină aproape fără căldură.
Când un licurici mascul vrea să comunice cu o femelă licurici, el zboară aproape de sol în timp ce își aprinde lumina la fiecare șase secunde. Odată ajuns aproape de sol, o femelă poate spune mai ușor dacă el este din aceeași specie ca ea. (Majoritatea femelelor licurici nu pot zbura.) Ea răspunde la sclipirile lui aprinzându-și luminile. Apoi masculul o găsește.
Deși prădătorii pot vedea ușor licuricii datorită strălucirii lor, rar îi mănâncă. Asta pentru că licuricii eliberează picături de sânge toxic și cu gust neplăcut. Sclipirea lor este un avertisment pentru prădători să stea departe.
Licuricii nu sunt pe cale de dispariție, dar oamenii de știință sunt îngrijorați pentru ei. În ultimii ani, tot mai puține insecte au fost observate în timpul verii. Utilizarea pesticidelor și pierderea habitatului au afectat probabil populația, la fel ca și poluarea luminoasă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News