Mai mult de o treime dintre alimentele etichetate ca fiind vegane conţin produse de origine animală, potrivit unui studiu.
Acest lucru i-a determinat pe experţi să avertizeze cumpărătorii cu alergii severe că se pot confrunta cu "consecinţe tragice".
Oamenii de ştiinţă au găsit urme de ouă sau lapte într-o serie de produse care au fost etichetate ca fiind vegane sau pe bază de plante, iar şefii instituţiilor ce supervizează standardele comerciale au cerut o reglementare juridică pentru a împiedica consumatorii să fie "exploataţi de companii alimentare lipsite de etică".
Inspectorii de la Hampshire și Kent Scientific Services au descoperit că 24 (39%) din 61 de produse marcate ca fiind vegane conţineau ouă sau lapte, inclusiv 13 produse se prezentau a fi alternative vegane la lactate, iar 48 drept alternative la carne. În total, 90% dintre acestea au fost considerate nesatisfăcătoare, din cauza urmelor de produse lactate sau a unor inexactităţi în etichetare şi informaţii nutriţionale.
Printre produsele analizate se numărau echivalente vegane pentru trufe de ciocolată, pizza, burgeri, brioşe şi sandvişuri în lipie.
"Lipsa unei reglementări legale ar putea fi exploatată de companii alimentare lipsite de etică care pretind că alimentele sunt vegane, când de fapt conţin produse de origine animală.
Poate mai îngrijorător este faptul că această ambiguitate poate avea consecinţe dezastruoase şi uneori tragice pentru cei care suferă de alergii la produse de origine animală, cum ar fi laptele şi ouăle. Suntem conştienţi de faptul că, din păcate, oamenii şi-au pierdut viaţa din această cauză şi, prin urmare, solicităm mai multă claritate cu privire la ceea ce poate şi ceea ce nu poate fi descris în mod legal ca fiind vegan şi alimente pe bază de plante", a declarat John Herriman, directorul general la Institutul pentru Standarde Comerciale (CTSI), potrivit The Guardian.
CTSI a intervievat 2.000 de persoane şi a constatat că 76% dintre acestea cred că ceva comercializat ca fiind vegan este total lipsit de ingrediente de origine animală. Însă în prezent nu există o definiţie legală pentru alimentele vegane, ceea ce permite firmelor să îşi comercializeze produsele ca fiind vegane, chiar dacă acestea conţin urme de lactate sau ouă. De asemenea, în Regatul Unit şi UE nu există o cerinţă de prag pentru produsele de origine animală, spre deosebire de o cerinţă în ceea ce priveşte urmele de gluten.
Aproximativ 1,5% din populaţie este vegană, iar una din şase persoane suferă de alergii la lapte sau la crustacee. Sondajul CTSI arată că, în rândul respondenţilor cu alergie la lapte, 84,6% consideră că alimentele vegane pot fi consumate în siguranţă. Această convingere a fost cea mai mare (92,7%) în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 35 şi 44 de ani.
În 2017, Celia Marsh a murit după ce a mâncat un sandvici de tip wrap de la Pret a Manger care era etichetat ca fiind vegan, dar care, din cauza contaminării încrucişate din timpul procesului de fabricaţie, conţinea proteine din lapte.
Kerry Nicol, director de politici şi campanii la CTSI, a declarat că dietele vegetariene şi vegane au crescut în popularitate. Pe de altă parte, s-a înregistrat o creştere a numărului celor cu alergii de origine animală care aleg alimente marcate ca fiind vegane, crezând că acestea pot fi consumate în siguranţă. De asemenea, s-a observat "o creştere a numărului de plângeri şi incidente în care consumatorii consideră că au fost induşi în eroare"
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News