Un volum rar dintr-o ediţie princeps din seria 'Harry Potter', vândut cu peste 57.000 de dolari

astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Actualitate
Freepik.com
Freepik.com

Un exemplar rar din ediţia princeps a unei cărţi din seria 'Harry Potter' a fost adjudecat în schimbul a peste 45.000 de lire sterline (57.200 de dolari americani) la o licitaţie, relatează joi DPA/PA Media. 

Exemplarul cărţii 'Harry Potter and the Philosopher's Stone', de JK Rowling, care este unul dintre primele 500 de exemplare tipărite în 1997, a fost vândut miercuri, la Edinburgh, unde a fost scrisă cea mai mare parte a acestui volum.

Acesta include o greşeală de ortografie a cuvântului 'Philosopher's' pe coperta inferioară, iar '1 wand' ('1 baghetă') apare de două ori într-o listă cu accesorii de la pagina 53.

În ciuda acestor erori, cartea, cu o valoare estimată iniţial la 40.000 - 60.000 de lire sterline, a fost adjudecată cu 45.201 lire sterline la casa de licitaţii Lyon and Turnbull. Volumul a fost achiziţionat de fostul său proprietar în urmă cu două decenii dintr-un magazin din Londra şi este descris drept o 'copie excelentă a operei'.

Cartea a fost lansată într-un număr redus de exemplare din cauza incertitudinii cu privire la succesul pe care îl va avea în rândul cititorilor.

Seria 'Harry Potter', care include şapte cărţi, ecranizate în producţii de mare succes, a devenit una dintre cele mai îndrăgite serii literare la nivel mondial.

Pe lângă această carte, lotul scos la licitaţie, provenit de la un colecţionar american, a inclus şi un exemplar din 1998 al ediţiei princeps a cărţii 'Harry Potter and the Chamber of Secrets', vândută cu 7.560 de lire sterline şi un alt exemplar din 1997 a cărţii 'Harry Potter and the Philosopher's Stone', care conţine un bilet scris de Rowling, adresat proprietarului anterior.

Printre alte obiecte de mare valoare scoase la licitaţie se numără un exemplar din 'Casino Royale', primul volum din seria de romane de spionaj 'James Bond', care include un mesaj al autorului Ian Fleming. Cartea a avut o valoare estimată între 30.000 şi 50.000 de lire sterline şi a fost vândută cu 38.951 de lire.

O ediţie princeps din 1924 a cărţii 'When We Were Very Young' a creatorului personajului Winnie the Pooh, A.A. Milne, a fost vândută la licitaţie cu 15.120 de lire sterline. Anterior vânzării, Cathy Marsden, şefa departamentului de cărţi şi manuscrise a casei de licitaţii, a declarat: 'O ediţie princeps a cărţii 'Harry Potter And The Philosopher's Stone' este o carte excepţional de rară în orice stare, iar una aflată într-o stare atât de bună ar putea fi foarte bine numită bijuteria din coroana oricărui colecţionar 'Harry Potter'.

Având în vedere că o mare parte din scriere a fost realizată la Edinburgh, este oportun faptul că un obiect timpuriu şi important din istoria 'Harry Potter' va fi vândut în capitală'.

Sursa: AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru)

Iată câteva lucruri interesante despre Harry Potter!

Unele părți din Harry Potter se bazează pe viața reală. Deși mulți fani ai Harry Potter încă așteaptă cu răbdare să primească scrisoarea de la Hogwarts, majoritatea au concluzionat trist și cu reticență că povestea lui Harry Potter nu este reală. Totuși, acest lucru nu este în întregime adevărat. J. K. Rowling este cunoscută pentru faptul că s-a inspirat din întâmplări reale pentru multe părți ale seriei sale, inclusiv povestea lui Nicolas Flamel, care a fost un alchimist real în secolul al XIV-lea, castelul iconicei Școli Hogwarts, care se bazează pe Alnwick Castle din Northumberland, Regatul Unit, și multe, multe altele.

Actorul care a jucat rolul celui mai bun prieten al lui Harry Potter a făcut rap la audiția pentru film. Ronald „Ron” Weasley este, fără îndoială, la fel de iconic ca și cel mai bun prieten al său, Harry Potter. Așadar, când Rupert Grint a audiționat pentru rolul lui Ron în filmele Harry Potter, avea cu siguranță multe așteptări de îndeplinit. Pentru a impresiona directorul de casting, Rupert Grint, în vârstă de 10 ani, care și-a creat singur caseta de audiție, a decis să facă rap despre cât de mult își dorește să fie Ron în film.

J. K. Rowling și Harry Potter împărtășesc aceeași dată de naștere. Un sfat celebru în scriere spune să „scrii despre ceea ce știi”. J. K. Rowling face acest lucru constant în seria Harry Potter. Unul dintre cele mai mici detalii pe care le-a preluat din viața reală este că Rowling și protagonistul ei s-au născut pe 31 iulie, fiind amândoi în zodia Leului!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel