Un exercițiu de scriere care te va ajuta să te cunoști. Doar așa poți afla ce gândești cu adevărat!

Autorul articolului: Alexandra-Valentina Dumitru |
Data publicării:
| Categorie: Practic
Freepik.com
Freepik.com

Prin intermediul scrisului, ne putem cunoaște mai bine emoțiile și gândurile. Dar pentru a reuși, trebuie să ținem cont de o regulă importantă!

De obicei, când ne apucăm să scriem, prioritățile noastre centrale sunt să fim coerenți și să avem un stil finisat. Ne gândim mult înainte de a scrie ceva, ne concentrăm asupra ortografiei și poate revenim pentru a corecta cuvintele care nu par a fi în întregime potrivite, totul în speranța de a ajunge în cele din urmă la un punct în care ceea ce am articulat reflectă cu acuratețe ceea ce gândim cu adevărat.

Dar există o altă filozofie a scrisului, una cu o teză foarte diferită despre cum ar trebui să fie o scriere bună. Deși și aceasta crede că ambiția finală a scrisului ar trebui să fie exprimarea gândurilor noastre autentice, această tehnică propune că cele mai bune șanse de a ajunge la astfel de gânduri constau în a face tot posibilul să nu gândim prea mult, să nu ne chinuim pentru fiecare cuvânt, să nu ne întoarcem să corectăm nimic și, în schimb, să scriem pur și simplu tot ce ne vine în minte în acel moment, fără nicio grijă de a părea logici, eleganți, inteligenți sau chiar sănătoși la minte.

Această abordare, cunoscută sub numele de scriere automată, ne cere să începem prin a alege un subiect emoțional important. De exemplu, mama mea sau tatăl meu, partenerul meu sau ceea ce îmi doresc cu adevărat. Și apoi să scriem cât de repede putem timp de 2 minute fără nicio pauză, ceea ce poate părea o cerință foarte obositoare și ciudată. Când ne dăm înapoi și citim ceea ce a izvorât din noi, sentimentele noastre despre părinți, parteneri sau dorințe pot apărea ca fiind foarte diferite de ceea ce am presupus.

S-ar putea să descoperim că urâm acolo unde ne așteptam să iubim sau că iubim acolo unde ne-am imaginat dispreț. S-ar putea să descoperim straturi de dorință, invidie, furie sau tristețe pe care le-am ținut la distanță zi de zi în numele de a părea ceea ce este cel mai asfixiant și periculos lucru . Valoarea acestui exercițiu constă tocmai în măsura în care scrierea automată ne introduce în fața unor sentimente care sunt în dezacord cu cele pe care în mod obișnuit îndrăznim să le contemplăm. O mare parte din ceea ce suntem este reprimat în noi din cauza scrupulelor, a fricii de a-i răni pe alții, a rușinii față de ceea ce ne dorim atunci când ne abatem de la calea așteptată.

Totuși, această neglijare a sinelui nostru adevărat este și ceea ce alimentează anxietatea, iritabilitatea, insomnia și depresia noastră – toate acestea fiind specii de răzbunare pentru gândurile reale pe care am fost atât de atenți să nu le permitem să ajungă în mințile noastre conștiente. Scrierea automată nu ne va face scriitori grozavi, dar va face ceva mult mai util: ne va elibera de o parte din nesinceritatea care ne face mai tulburați și mai neliniștiți decât ar trebui să fim. Eseurile noastre haotice și intense de două minute ne vor ajuta să cunoaștem persoana care am fost, dar pe care am fost prea speriați să o cunoaștem până acum.

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play




pixel