Un asteroid ce plutește în apropierea Pământului ar putea fi o rocă desprinsă de pe Lună.
Un asteroid misterios ce se află aproape de Pământ, de dimensiuni impresionante, ar putea fi de fapt un fragment antic al lunii noastre, susține un nou studiu, relatează Daily Mail.
Se știu puține lucruri despre asteroidul Kamo`oalewa, care a fost descoperit cu doar cinci ani în urmă, dar analiza luminii reflectate de roca spațială de 190 de metri sugerează că este făcută din același material ca și mineralele din rocile lunare prelevate din misiunile Apollo ale NASA.
Obiectul este unul dintre puținii cvasateliți cunoscuți, o subcategorie de asteroizi din apropierea Pământului care orbitează în jurul Soarelui, dar rămân relativ aproape de Pământ.
O echipă de experți conduși de Universitatea din Arizona a spus că încă nu se știe cum s-a desprins fragmentul de pe Lună, în parte pentru că nu există alți asteroizi cunoscuți cu origini lunare. Este posibil să fi fost resturi de la un eveniment de impact sau de la ruperea gravitațională a unui corp mai mare în timpul unei întâlniri apropiate dintre Pământ și Lună.
Un alt indiciu al trecutului lui Kamo`oalewa este orbita sa, care este similară cu cea a Pământului, dar cu cea mai mică înclinare.
Acest lucru nu este tipic pentru asteroizii din apropierea Pământului, potrivit coautorului studiului, Renu Malhotra, profesor de științe planetare la Universitatea din Arizona, care a condus partea de analiză a orbitei a studiului.
„Este foarte puțin probabil ca un asteroid din apropierea Pământului să se miște spontan pe o orbită de cvasatelit ca cea a lui Kamo`oalewa. Nu va rămâne pe această orbită foarte mult timp, doar aproximativ 300 de ani în viitor și estimăm că a ajuns pe această orbită acum aproximativ 500 de ani”, a spus ea.
Laboratorul ei alcătuiește o lucrare pentru a investiga în continuare originile asteroidului. Kamo`oalewa a fost descoperit de telescopul PanSTARRS din Hawaii în 2016, iar numele, găsit într-un cântec al folclorului hawaian, face aluzie la un descendent care călătorește singur.
Asteroidul are un diametru între 45 și 58 de metri și se apropie la aproximativ 14,4 milioane de kilometri de Pământ.
Poate fi observat de pe Pământ doar câteva săptămâni în fiecare aprilie și, din cauza dimensiunilor sale relativ mici, este nevoie de unul dintre cele mai mari telescoape de pe Pământ pentru a-l vedea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News