Tulburarea de personalitate: Câte tipuri există și care sunt semnele că te confrunți cu această problemă

Autorul articolului: Alexandra-Valentina Dumitru |
Data publicării:
| Categorie: Wellness
Pixabay.com
Pixabay.com

Aceste tulburări influențează felul în care o persoană înțelege lumea înconjurătoare, interacționează cu ceilalți și își gestionează emoțiile. Colegii noștri de la DC Medical au scris niște articole foarte utile despre acest subiect. Iată informațiile pe care oricine ar trebui să le cunoască!

Conform studiilor, cea mai frecventă tulburare de personalitate este cea obsesiv-compulsivă, urmată de narcisistă și tip borderline. 

Tulburările de personalitate sunt afecțiuni mentale caracterizate prin modele de gândire, comportament și experiență emoțională atipice și persistent negative, care cauzează disconfort și dificultăți semnificative în viața unei persoane și în relațiile sale. 

DSM V (Manualul de diagnostic și clasificare statistică a tulburărilor mentale) definește tulburarea de personalitate ca fiind "un model persistent de trăiri interioare și comportament care se îndepărtează semnificativ de la normele specifice mediului cultural din care provine individul, este pervaziv și rigid, debutează în adolescență sau la vârsta de adult tânăr, este stabil în timp și conduce la suferință sau disfuncție”. 

"Astfel, aceste disfuncții afectează atât planul personal, cât si cel social al individului, manifestările fiind vizibile atât în...”, citește continuarea AICI.

Ce este tulburarea de personalitate bordeline și semnele la care trebuie să aveți grijă

Sentimentul de gol, stima de sine scazuta, încrederea în sine slabă și frica de a fi singur, îngrijorarea despre ce cred oamenii despre tine și străduința de a te face plăcut pentru ceilalți, sunt semne că suferiți de o tulburare de personalitate de tip borderline (BPD - borderline personality disorder).

Deși cei mai mulți dintre noi consideră astfel de sentimente ca parte integrantă a stresului și anxietății zilnice, iar BPD este ultimul lucru la care te vei gândi, faptul șocant este că această tulburare este mai frecventă decât îți poți imagina.

Datorită stilului de viață stresant, condițiile de sănătate mintală precum BPD sunt în creștere.

Iată ce ați putea experimenta dacă suferiți de BPD:

  • Un sentiment de gol.
  • Teama de a fi singur.
  • Lipsa de încredere în sine.
  • Luptă permanentă pentru a menține relațiile.
  • Îndepărtezi oamenii din viața ta.
  • Schimbări severe de dispoziție.
  • Emoții extreme.
  • Furie necontrolată și inexplicabilă.
  • Probleme cu imaginea de sine.

Deși ați putea crede că BPD este doar o stare cu emoții copleșitoare, este mult mai gravă decât atât. Află simptomele cele mai grave ale acestei tulburări de personalitate.

Cum recunoști un narcisist și cum îi faci față

Egoist, fățarnic, manipulativ și crud - acestea sunt trăsăturile pe care le putem observa la un narcisist, indiferent dacă e femeie sau bărbat. Dar acest tip de personalitate are vreo latură pozitivă? Și cum îi faci față? 

Sunt fabulos! Nu ești de acord?

Simplus spus, un narcisist are tendința de a se gândi foarte mult la sine și de a avea puțin sau deloc respect pentru alții. Un narcisist este egoist, fățarnic și un lacom de atenție. Dar există o gamă largă de alte trăsături negative. Doar pentru că ai câteva trăsături nu înseamnă că ești nesănătos din punct de vedere mental.

Când este narcisismul o problemă?

Experții ar putea spune că narcisismul devine o problemă atunci când aceste trăsături încep să afecteze relațiile și să distorsioneze imaginea propriei persoane. Narcisismul extrem poate să ducă la o boală psihică numită tulburare de personalitate narcisistă. Viața respectivei persoane se învârte în jurul nevoii de a fi aprobată și aplaudată. Nu înțeleg sau nu îi interesează de sentimentele altora. Sunt convinși că sunt speciali și că au nevoie ca alții să recunoască acest lucru, notează experții WebMD.

Oglindă, oglinjoară

Cuvântul narcisismul provine de la un tânăr din mitologia greacă, obsedat de propria sa imagine. Narcis era un bărbat frumos. Narcisiștii, pe de altă parte, nu trebuie să fie frumoși ca să creadă că sunt. Sunt convinși că sunt superiori, chiar dacă nu asta este realitatea.

Foame nesfârșită

Citește continuarea pe DCMedical.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play




pixel