Tulburarea bipolară: simptome clare și tratament. Cum recunoști bipolaritatea. Raluca Prepeliță: Sunt cel mai frecvent întâlnite

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Wellness
Sursă foto: freepik.com
Sursă foto: freepik.com

Sănătatea mintală devine o prioritate pe zi ce trece. După câțiva ani de pandemie și război, apar din ce în ce mai multe probleme. Colegii de la DCMedical au identificat nevoia oamenilor de ști mai multe despre Tulburarea afectivă bipolară (TAB) și au realizat un interviu despre acest subiect cu psihiatrul Raluca Ioana Prepeliță.

Tulburarea afectivă bipolară (TAB), cunoscută și sub numele de tulburare maniaco-depresivă, este o afecțiune mentală complexă care afectează milioane de oameni din întreaga lume.

Tulburarea bipolară este o afecțiune mentală caracterizată prin fluctuații extreme ale stării de spirit, energiei și activității. Persoanele cu tulburare bipolară experimentează perioade de manie (episoade maniacale) și perioade de depresie (episoade depresive), care pot varia în intensitate și durată.

Persoanele cu TAB experimentează schimbări extreme de dispoziție, de la episoade de mânie euforică și energie excesivă până la episoade de depresie profundă. 

Aceste fluctuații emoționale pot avea un impact semnificativ asupra vieții individului și pot necesita o gestionare atentă și tratament adecvat.

În ciuda stigmatului, de-a lungul istoriei, multe figuri celebre, inclusiv artiști, printre care se numără Kurt Cobain, liderul grupului muzical Nirvana sau Demi Lovato, au avut bipolaritate sau se presupune că ar fi avut. Unele studii sugerează că există o legătură între creativitate și bipolaritate.

”Această tulburare adună simptome atât din sfera afectivă cât și din cea psihotică, fiind descrise TAB de tip I (cunoscută anterior ca și “psihoză maniaco-depresivă”), TAB de tip II și alte tipuri de TAB, dar primele două sunt cel mai frecvent întâlnite în practica medicală. 

Dacă tipul I este descris ca o alternanță între episoadele depresive și cele maniacale, cu sau fără simptome psihotice, în tipul II, episoadele depresive predomină ca și frecvență, alternând cu episoade hipomaniacale sau mixte”, a declarat psihiatrul Raluca Ioana Prepeliță, în exclusivitate pentru DC Medical.

Există două tipuri principale de tulburare bipolară:

Tulburarea bipolară de tip I: Aceasta implică cel puțin un episod maniacal major, care poate fi însoțit de episoade depresive sau de perioade de stare de spirit mai echilibrată (euthymia).

Tulburarea bipolară de tip II: Aici sunt prezente cel puțin un episod depresiv major și cel puțin un episod hipomaniacal (o formă mai ușoară de manie numită hipomanie), dar nu sunt prezente episoade maniacale complete.

Tulburarea bipolară - simptome

Simptomele tulburarii de bipolaritate sunt împărțite în episoadele depresive, episoadele maniacale și cele mixte.

Simptomele în episoadele depresive:

- dispoziție deprimată

- sentimente de inutilitate

- ideație sumbră

- iritabilitate

Citește articolul în continuare pe dcmedical.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play




pixel