Trăim mai mult dacă suntem optimişti? Ce arată studiile

Autorul articolului: Liana Ganea |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Wellness
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Beneficiile pe care ni le aduce gândirea pozitivă sunt multiple și aceasta pare să fie secretul unei vieți împlinite. Dar are optimismul impact și asupra longevității?

Este evident pentru toată lumea că persoanele care văd jumătatea plină a paharului sunt mai fericite, dar cum se explică acest lucru? Ei bine, pentru ele nu există teama de greșeală, ci doar situații dificile din care au de învățat, iar experiențele noi și necunoscutul nu sunt întâmpinate cu frică, ci cu deschidere și nerăbdare. Secretul acestei atitudini vine din faptul că optimiștii proiectează în minte așteptări pozitive legate de tot ceea ce experimentează. Pentru ei, așteptarea unui eveniment următor este plăcută, fără încărcătura negativismului și emoțiilor întunecate. Acest lucru îi ajută pe optimiști și înainte, dar și după ce trăiesc experiențele pe care și le-au imaginat pozitive.

Optimiştii sunt mai puţin stresaţi

Eșecul nu este nici el privit cu negativitate, ci este perceput drept o experiență necesară, din care persoana a avut de învățat. Acest mod pozitiv de a percepe realitatea se extinde și asupra oamenilor cu care optimiștii au relații sănătoase și frumoase și asupra rezultatelor în privința atingerii obiectivelor personale și chiar a bunăstării financiare. Cumulate, toate acestea cresc calitatea vieții și reduc risul de boală, deci, implicit, pot însemna și speranţă de viaţă mai mare comparativ cu persoanele pesimiste.

Potrivit revistei Positive Psychopedia, cercetările din mai multe studii au descoperit că optimismul este pus în legătură cu o dietă sănătoasă, cu obiceiul de a rămâne activ fizic și, de asemenea, cu statutul de nefumător. Aceste comportamente sănătoase promovează sănătatea inimii și reduc riscul de boli cardiovasculare, o cauză principală de deces la nivel global. Adoptarea unui stil de viață sănătos este, de asemenea, importantă pentru reducerea riscului altor boli potențial mortale, cum ar fi diabetul și cancerul.

Indicator al stării de sănătate

O cercetare celebră, studiul Grant, a urmărit starea de sănătate a mai multor studenți de la Universitatea Harvard, până n jurul vârstei de 45 de ani. Optimismul a fost un indicator foarte bun pentru starea de sănătate a subiecților ajunși la această vârstă. Studiul a indicat faptul că persoanele catalogate drept optimiste când au intrat în studiu aveau o sănătate mai bună decât pesimiștii, iar acest lucru devenise evident la vârsta de 45 de ani. Explicațiile pentru aceste rezultate sunt unele de cauzalitate între mai mulți factori pe care îi antrenează gândirea optimistă pentru a susține și a proteja corpul și sănătatea, în timp de gândirea pesimistă generează și atrage evenimente negative asupra sănătății prin comportamente și atitudini negative.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play




pixel