Tradiții de sărbători în toate regiunile istorice ale României

Autorul articolului: Gentiana Mocanu-Pavel |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Freepik.com
Freepik.com

Ești curios să afli care sunt tradițiile din aceste zile în diferite regiuni istorice ale țării? Iată ce se face în România și cum diferă obiceiurile, dintr-o zonă în alta.

Din fericire, încă mai sunt tradiții de sarbători care se păstrează în țara noastră. Îți punem la dispoziție câteva zone, de ale căror obiceiuri vei fi încântat!

Obiceiuri din Muntenia

Aici, colindătorii merg din casă-n casă pentru a primi covrigi, mere, prăjituri sau alte bunătăți. Totodată, se cântă Plugușorul, Steaua, Vifleemul, Sorcova și se practică anumite jocuri cu măști, precum Cerbul sau Țurca, dar și dansuri, precum Căluții și Călușarii.

Unul dintre cele mai cunoscute obiceiuri ale colindătorilor din Muntenia este umblatul cu Steaua, un moment care amintește de apariția pe cer a stelei care i-a călăuzit pe magi. Cântecele care se spun sunt ”Steaua sus răsare”, ”Trei păstori se întâlniră”, ”O, ce veste minunată” sau ” În oraşul Viflaim”.

Obiceiuri din Moldova

De sărbători, mesele sătenilor sunt întotdeauna pline cu preparatele tradiționale. Femeile coc și colăcei sau Crăciunei, în forma cifrei 8, pe care îi agață lângă icoane, unde vor rămâne până în martie, de echinocțiul de primăvară. Și în Moldova, colindatul este o tradiție la loc de cinste. Toate casele sunt colindate, iar colindătorii sunt răsplătiți cu nuci, colaci și mere.

Obiceiuri din Dobrogea

Colindul se respectă și în zona Dobrogei, iar tinerii necăsătoriți merg în fiecare casă, de la Ajun și până la Bobotează. Cântatul colindelor este adesea însoțit și de jocul caprei sau al țurcii. În afară de colindele specifice în toate zonele țării, precum „Astăzi s-a născut Hristos” sau „Deschide ușa, creștine”, se cântă și colinde adaptate în funcție de meseria gazdei sau de poziția sa. Colindătorii sunt răsplătiți cu nuci, mere și colaci. 

În satele din Dobrogea, se împodobesc și casele. Se pot împodobi fie masa, fie colțurile încăperilor, așa cum se proceda odinioară, când nu exista brad de Crăciun. Oamenii își înfrumusețau casele așa cum puteau, iar curățenia era exemplară în fiecare cameră.

Obiceiuri din Banat

În Banat, sunt la fel de populare scenetele cu Viflaimul sau Irozii, dar și împodobirea bradului de la sat, care este diferită de practicile de la oraș. În pomul de Crăciun, se pun dulciuri, iar sub brad, se pun mâncare și băutură.

Obiceiuri din Oltenia

Oricât ar părea de bizar, de sărbători, în Oltenia se practică adunatul gunoaielor. Bărbații sunt cei care merg prin curte și o curăță atent, astfel încât gospodăria să aibă parte de roade bogate în noul an. O altă tradiție vorbește despre pregătirea colindelor. Colindele sunt, aici, bețe de alun care se taie de Ignat și se lasă la uscat până pe 26 decembrie. Dacă atingi un animal cu aceste colinde sau bețe, vor fi sănătoase.

Obiceiuri din Crișana

Există și aici obiceiul Irozilor sau al Viflaimului, iar tinerii poartă măști și pun în scenă Nașterea Domnului. Un alt obicei este și țurca. După slujba din ziua de Crăciun, colindătorii merg din casă în casă pentru a dansa țurca, un obicei care aduce prosperitate. În unele sate, gospodarii sunt cei care aruncă în fața colindătorilor boabe de grâu, care sunt un sunt un simbol al prosperității.

Obiceiuri din Maramureș

Și în Maramureș, tradițiile de sărbători au fost foarte bine păstrate. Aici putem întâlni Jocul Moșilor. Moșii sunt tineri care poartă măști și ating cu biciul pe oricine le iese în cale. De Crăciun, copii merg și cu steaua sau cu capra.

Pe lângă colinde, în Maramureș vei observa și cântece inspirate de Nașterea Domnului sau balade păstorești, asemănătoare cu Miorița.

Tradițiile din România sunt foarte speciale și pot să difere, de la o zonă la alta. Altele sunt vechi de sute de ani și încă se păstrează cu sfințenie.

Citește și: Soborul Maicii Domnului: ce se face în a doua zi de Crăciun?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play




pixel