Popularitatea așa-numitelor superalimente este într-o continuă creștere, iar bucătăria mediteraneană le utilizează din abundență. Aceste alimente conțin cantități importante de vitamine, antioxidanți și minerale, care vă ajută să trăiți o viață mai lungă și mai sănătoasă.
Contrar credinței populare, nu toate aceste alimente sunt greu de găsit sau vin din țări exotice sau îndepărtate.
Unele dintre ele sunt cunoscute și utilizate din cele mai vechi timpuri, iar multe dintre ele provin din bazinul Mediteranean, care găzduiește una dintre cele mai sănătoase diete din lume.
Primul și cel mai important dintre toate alimentele este „aurul verde”.
Uleiul extrvirgin de măsline
Uleiul de măsline are proprietăți antioxidante și protejează împotriva bolilor de inimă. Se spune că previne atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale, iar unii cercetători susțin că este de ajutor chiar și împotriva unor tipuri de cancer.
Mai mult, uleiul de măsline elimină Helicobacter pylori, principala cauză a ulcerului gastric. Frunzele din măslin sunt, de asemenea, considerate un superaliment, deoarece extractul acestora ajută la reducerea tensiunii arteriale și a nivelului de zahăr din sânge. Acestea pot fi uscate și utilizate ca infuzie de ceai..
Mierea
Pe lângă un gust delicios și o textură bogată, mierea are calități antimicrobiene incredibile, în timp ce unii cercetători cred că poate preveni cancerul.
Când cumpărați miere, alegeți o culoare portocalie strălucitoare, ceea ce înseamnă că concentrația de agenți antioxidanți va fi mai mare și, prin urmare, mai eficientă.
Roşcove
Roșcovul este bogat în mai multe vitamine și minerale și deosebit de bogat în calciu. Este, de asemenea, o sursă de proteine și fibre.
De asemenea, are efecte alcaline asupra pH-ului corpului și anumite culturi consideră roșcovul un afrodiziac.
Masticul
Masticul este apreciat în toată Marea Mediterană, Europa și Orientul Mijlociu pentru gustul său distinct și este frecvent utilizat în dulciuri.
Cu toate acestea, masticul este, de asemenea, un ajutor important pentru reducerea nivelului ridicat de colesterol, iar testele au arătat că ar putea preveni o varietate de probleme digestive, cum ar fi ulcerele saui boala Crohn.
Oregano: un superaliment vindecător
Cercetările medicale au dovedit că unele tipuri de oregano au proprietăți antimicrobiene și antioxidante deosebite.
Oregano este ingredientul principal pentru unele ceaiuri pentru a reduce simptomele multor afecțiuni, de la răceli și tuse la tulburări gastro-intestinale și afecțiuni ale pielii.
Smochinele
Cu o valoare nutritivă ridicată incontestabilă, smochinele uscate sunt bogate în fibre naturale și ajută la controlul greutății, deoarece sporesc senzația de sațietate.
Smochinele ajută, de asemenea, la reglarea tensiunii arteriale și la îmbunătățirea sănătății ligamentelor datorită conținutului ridicat de potasiu.
De asemenea, sunt bogate în magneziu, importante pentru o funcție sănătoasă a sistemului nervos, pentru metabolism și pentru sănătatea oaselor.
Iaurtul
Iaurtul conține bacterii valoroase care au un efect benefic asupra întregului tract digestiv.
De exemplu, poate conține Lactobacillus, care, conform diferitelor studii, ajută la combaterea cancerului și a tulburărilor digestive.
Iaurtul îmbunătățește, de asemenea, digestia, oferind în același timp toți nutrienții laptelui.
Coacăze
Protejează împotriva hipertensiunii arteriale și, de asemenea, adaugă o notă dulce dietei pacienților diabetici, fără a crește nivelul zahărului din sânge.
Nucile
Sunt o altă modalitate de a-ți menține sănătatea. Bogate in acizi grași nesaturați, Vitamina E si acid fenolic, nucile (clasice, caju, pecan, de Macadamia, braziliene), migdalele, alunele de pădure, arahidele si fisticul au diverse beneficii metabolice (scad lipidele din sânge, nivelul tensiunii, apariția diabetului zaharat, mortalitatea cardiovasculara si totala) si hepatice (scad stresul oxidativ).
Roşiile
Acestea sunt o sursă perfectă de tiamină, niacină, vitamina B6, magneziu, fosfor, cupru şi licopen, un antioxidant care ajuta organismul să combată acţiunea distructivă a radicalilor liberi, care atacă celulele sănătoase şi produc, în cele din urmă, diverse forme de cancer.
Consumate în stare crudă sau preparate termic, roșiile reglează nivelul glicemiei în sânge, menţin sănătatea pielii, întăresc oasele, îmbunătăţesc vederea şi calitatea părului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News