Platanul de aproape o jumătate de mileniu de la Rudna, monument al naturii, marcat printr-un indicator de SRG

Autorul articolului: Alexandra-Valentina Dumitru |
Data publicării:
| Categorie: Actualitate
Freepik.com
Freepik.com

Un platan în vârstă a fost marcat printr-un panou în scopul de a populariza arborele multisecular! Iată mai multe detalii!

Un platan din comuna Rudna, a cărui vârstă se apropie de o jumătate de mileniu şi care cu greu poate fi cuprins de cinci bărbaţi vânjoşi, înscris pe Lista monumentelor naturii a Filialei Timişoara a Academiei Române, a fost marcat, vineri, printr-un panou montat de Societatea de Geografie din România (SGR), pentru a populariza arborele multisecular, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Filialei Timiş a SGR, prof. univ. dr. Nicolae Popa.

'Printre arborii de dimensiuni şi vârste impresionante din judeţul Timiş, cel mai impunător este platanul multisecular de la Rudna. Crescut în malul Timişului, între vechi despletiri ale râului, acesta are o înălţime de circa 35 de metri, o circumferinţă a trunchiului de 760 cm (măsurată la 1,5 m înălţime faţă de sol) şi un coronament uriaş. Vârsta probabilă, de 400-460 de ani, urmează să fie determinată cu precizie prin metode dendrocronologice specifice, prin grija cadrelor didactice de la Departamentul de Geografie al Universităţii de Vest din Timişoara. Conform specialiştilor, acest platan este un exemplar hibrid foarte viguros, rezultat din încrucişarea dintre subspeciile Platanus hispanica, Platanus orientalis şi Platanus occidentalis, care a beneficiat de apa din pânza freatică alimentată permanent şi abundent de râul Timiş. Ampla extindere a coronamentului platanului, specifică de altfel acestei specii fotofile, a fost favorizată şi de relativa sa izolare, beneficiind astfel de lumină din toate părţile, pe întregul parcurs al zilei. Platanul de la Rudna a făcut parte din vechiul parc dendrologic al Conacului Nicolici, construit cel mai probabil între 1782-1783, monument istoric înscris şi el pe lista Academiei Române', a detaliat prof. Nicolae Popa.

Evenimentul de la Rudna vizează popularizarea platanului multisecular de la Rudna (comuna Giulvăz), iar pe panoul indicator sunt menţionate principalele caracteristici ale acestuia. Arborele a fost înscris pe Lista monumentelor naturii a Filialei Timişoara a Academiei Române la 21 iunie 2021, printr-o decizie a Subcomisiei Monumentelor Naturii, ca urmare a demersurilor făcute de membrii Filialei Timiş a Societăţii de Geografie din România, în special ale dr. Cosmin Ancuţa, profesor de geografie la Liceul 'C.D. Loga' din Timişoara.

La evenimentul de vineri au luat parte preşedintele Filialei Timiş a SGR, prof. Nicolae Popa, prof. univ. dr. Petru Urdea, membru corespondent al Academiei Române, alţi membri ai filialei, cadre didactice şi cercetători de la Departamentul de Geografie al Universităţii de Vest din Timişoara, profesori de la mai multe şcoli şi licee din judeţ, dar şi numeroşi elevi de la Şcoala Gimnazială Crai Nou din comuna Giulvăz şi de la Liceul 'C.D. Loga' din Timişoara.

Sursa: AGERPRES/(AS - autor: Otilia Halunga, editor: Antonia Niţă)

NASA şi Boeing amână revenirea capsulei Starliner pe Terra pentru data de 18 iunie

Iată câteva lucruri interesante despre platan!

Platanul nu este cunoscut pentru proprietăți medicinale semnificative. Totuși, în medicina tradițională, anumite părți ale acestui arbore sunt folosite pentru diverse scopuri, deși aceste utilizări nu sunt susținute științific. Este important să consultați un medic înainte de a folosi orice plantă medicinală.

Utilizări tradiționale:

  • Infuzii din scoarță: Se crede că au proprietăți antiseptice și astringente, fiind folosite pentru tuse și bronșită.
  • Gargara cu infuzie de frunze: Pentru calmarea iritațiilor gâtului și ameliorarea afecțiunilor orale minore.
  • Efect antiinflamator: Scoarța poate reduce inflamațiile și ameliora afecțiunile pielii, cum ar fi eczemele.

Deși nu există dovezi clare că platanul îmbunătățește somnul, mediul natural creat de prezența arborilor poate contribui la un somn mai bun prin:

  • Calitatea aerului: Arborii purifică aerul, contribuind la un mediu propice pentru somn.
  • Zgomot redus: Copacii pot diminua zgomotele ambientale, astfel reduc stresul și anxietatea.
  • Relaxare și calm: Natura induce un sentiment de calm și favorizează un somn odihnitor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel