Iată una dintre boacănele retrogradării lui Mercur retrograd!
The Irish Times şi-a cerut scuze pentru publicarea unui articol de opinie care pare să fi fost generat parţial de un program de inteligenţă artificială (AI), în cadrul unei farse despre care redactorul-şef al cotidianului a spus că a subliniat provocările cu care se confruntă industria ştirilor, informează DPA. Potrivit redactorului-şef Ruadhan Mac Cormaic, echipei de conducere a acestui cotidian 'îi pare cu adevărat rău' pentru că a publicat joi dimineaţă un articol de opinie intitulat 'Obsesia femeilor irlandeze faţă de bronzul artificial este problematică'. Numele trecut în caseta autorului a fost Adriana Acosta-Cortez, descrisă ca o femeie de 29 de ani din Ecuador care locuieşte în nordul oraşului Dublin şi care administrează o companie specializată în produse pentru îngrijirea sănătăţii.
Articolul de opinie a inclus şi o fotografie a presupusei autoare a textului. Editorialul a analizat utilizarea pe scară largă a bronzului artificial în Irlanda, sugerând că această practică reprezintă o formă de 'apropriere culturală'. Vineri după-amiază, mai multe persoane s-au întrebat pe reţelele de socializare dacă fotografia şi numele autoarei acelui editorial aparţineau unei persoane reale. În jurul orei locale 17:30 (16:30 GMT), articolul de opinie a fost retras şi înlocuit cu mesajul următor: 'Textul acestui articol a fost retras în aşteptarea unor verificări'. Într-o scrisoare publicată duminică, Ruadhan Mac Cormaic a precizat că The Irish Times a fost victima unei înşelăciuni deliberate şi că echipa managerială 'nu tratează această chestiune cu lejeritate'. 'A fost o încălcare a încrederii dintre The Irish Times şi cititorii săi şi ne pare sincer foarte rău pentru asta. Incidentul a subliniat o lacună în procedurile noastre ce vizează etapa de pre-publicare.
Trebuie să le facem să devină mai robuste - şi vom face acest lucru', a adăugat redactorul-şef al cotidianului irlandez. Ruadhan Mac Cormaic a mai spus că incidentul subliniază una dintre provocările generate de AI pentru companiile din industria ştirilor. 'Noi, la fel ca şi alţii, vom învăţa şi ne vom adapta', a adăugat el. Redactorul-şef a adăugat că The Irish Times depune eforturi pentru a publica o serie de articole care să provoace gândirea cititorilor în secţiunea sa dedicată articolelor de opinie şi care 'informează, stimulează şi oferă o perspectivă proaspătă asupra chestiunilor actuale'. Cu toate acestea, el consideră că renumitul cotidian 'a greşit grav' în ediţia sa de joi. Potrivit lui Mac Cormaic, conducerea ziarului a aflat că acel articol ar putea să nu fie autentic în mai puţin de 24 de ore după publicarea sa. 'Acest fapt ne-a determinat să îl retragem de pe site şi să demarăm o anchetă, care este în curs de desfăşurare.
Acum, se pare că articolul şi fotografia însoţitoare ar fi fost produse, cel puţin parţial, folosind tehnologia generativă AI. A fost o farsă; persoana cu care noi am corespondat nu era cine pretindea. Am fost victima unei înşelăciuni deliberate şi coordonate', a adăugat el. Ruadhan Mac Cormaic a mai spus că The Irish Times va continua 'să ofere spaţiu de exprimare pentru noi jurnalişti, inclusiv pentru cei din comunităţi slab reprezentate' şi 'va continua să practice acel jurnalism de înaltă calitate la care cititorii se aşteaptă'.
Sursă foto: AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor: Ana Alecu)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News