Testarea virginității încalcă drepturile omului și poate cauza traume. Se cere interzicerea acestei practici abuzive

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Wellness

Organizația Mondială a Sănătății condamnă cu fermitate practica testării virginității și o consideră o barbarie, întrucât ea nu poate demonstra virginitatea unei persoane și este, mai degrabă, o metodă de constrângere a femeilor, spun colegii de la DCMedical legat de campania #DeNetestat.

ONG-urile din Rețeaua VIF cer scoaterea în afara legii a testelor de virginitate care încă se mai practică în unitățile de medicină legală din țară. Practica testării virginității este o formă de discriminare de gen iar „virginitatea” nu este un termen medical sau științific, ci un concept social, cultural și religios care reflectă discriminarea de gen a femeilor.

„În perioada examenului de bacalaureat, am vrea să vorbim despre un examen inutil prin care unele fete încă trec în România: testarea virginității. Virginitatea este un construct social, iar testele de virginitate reprezintă o practică învechită și irelevantă din punct de vedere medical, prin care părinții sau viitorii soți doresc să controleze sexualitatea femeilor. Testele de virginitate încă se practică în unele unități de medicină legală din țară, iar ele încalcă drepturile omului și pot cauza traume, de aceea, ne dorim să le scoatem în afara legii. Alătură-te inițiativei și semnează petiția #DeNetestat”, este mesajul publicat pe pagina Feminism România, care dă drumul oficial unei petiții către Ministerul Justiției, Ministerul Sănătății și Institutul Național de Medicină Legală. 

"Testul cu două degete… cel mai greu examen pentru mine", spune protagonista unui scurt film pe care-l poți vedea mai jos, pe baza căruia este construită campania lansată la nivel național, pentru eliminarea testelor de virginitate. Autorii campaniei atrag atenția că aceste teste continuă să fie aplicate în România. Aproximativ 1.000 au fost înregistrate în anul 2019, în ciuda faptului că este o testare medico-legală abuzivă și traumatizantă pentru tinere.

Deși pare mai degrabă un capitol încheiat al perioadei comuniste, în care prejudecăţile şi teama de gura lumii împingeau mulţi părinţi să-şi ducă fetele la ginecolog, însă testul de virginitate este cerut frecvent şi acum.

„Am avut o astfel de solicitare, nu mai târziu de acum două săptămâni, în care o doamnă voia să vină cu verişoara pentru a verifica integritatea himenală. Există situaţii în care testarea virginităţii nu are specificitate şi sensibilitate. Pe parcursul vieţii femeii, există posibilitatea ca himenul să se rupă, există posibilitatea unor accidente în care integritatea himenală să se deterioreze, de asemenea şi defecte genetice în care himenul să nu existe. Procedura nu are nici sensibilitate şi nici specificitate", spune Cristi Radu, medic ginecolog, pentru Observator News.

Testele de virginitate constau într-o inspecție a himenului în scopul de a dezvălui istoricul activității sexuale a unei femei sau fete. OMS afirmă că nu există dovezi științifice că metoda poate dovedi dacă o femeie sau o fată a avut sau nu act sexual vaginal.

Această practică reprezintă un act de violență împotriva femeilor și o încălcare a drepturilor omului, cum ar fi dreptul de a fi protejat de discriminare pe criterii de sex, dreptul la viață, libertate și siguranță a persoanei, inclusiv integritatea fizică și drepturile copilului (când este efectuată la o fată sub 18 ani).

Solicităm Ministerului Justiției, Ministerului Sănătății și Institutului Național de Medicină Legală să inițieze urgent o modificare legislativă prin care testele de virginitate să nu mai fie efectuate în unitățile de medicină-legală. Solicităm eliminarea completă a acestor teste din lista serviciilor efectuate de unitățile medico-legale, atât efectuate la cerere, cât și cele dispuse de diverse autorități.

Cu toate că OMS condamnă testarea virginității, în România, această practică nu a fost, încă, scoasă în afara legii în unitățile de medicină legală. Prin urmare, chiar și în anul 2022, încă există tinere care, sub presiunea impusă de părinți, sunt obligate să își demonstreze virginitatea printr-un astfel de examen medical.

Pe lângă faptul că această practică nu-și mai are locul într-o societate modernă care își propune să ofere indivizilor libertatea de a decide ce se întâmplă cu corpul lor și sexualitatea lor, examenul virginității este irelevant din punct de vedere medical.

Găsești articolul complet pe DCMedical, alături de video-ul revoltător al campaniei de conștientizare, dar și opinii ale celor care susțin această mișcare pentru drepturile tinerelor. 

Ai citit și despre mulți bărbați care la 30 de ani se comportă ca la 15 ani. Află aici care este părerea psihologului și legătura cu inteligența emoțională. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play




pixel