Teoriile iubirii. Care sunt cele mai importante, conform psihologilor?

Autorul articolului: Gentiana Mocanu-Pavel |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Sursa: pixabay.com
Sursa: pixabay.com

Ce este iubirea? Unul dintre cele mai complexe sentimente de care este capabilă o ființă umană. Psihologii, ca alți specialiști, au dezvoltat diferite teorii ale iubirii. Iată ce trebuie să știi!

Psihologii au fost cei care au formulat diferite teorii ale dragostei. Care sunt cele mai cunoscute?

1. Triunghiul iubirii

Un renumit psiholog, pe nume Robert Sternberg, a definit iubirea ca pe un concept format din trei elemente: intimitatea, pasiunea și angajamentul.

Intimitatea reprezintă legătura, apropierea, conexiunea, încrederea și afecțiunea. Pasiunea este dorința de uniune cu partenerul, din toate punctele de vedere.

Angajamentul reprezintă decizia de a iubi o persoană și de a menține vie flacăra dragostei, în vremuri bune sau mai puțin bune.

Totodată, potrivit psihologului amintit, relațiile care se sprijină pe două sau trei elemente sunt mult mai durabile decât cele care se bazează pe unul singur, fie că este vorba de intimitate, pasiune sau angajament. Dacă toate trei elementele sunt respectate, Sternberg spune că aceea este iubire desăvârșită.

2. Cele două tipuri de dragoste romantică - compasiune și pasiune

Elaine Hatfield, un alt psiholog și profesor, afirmă că există două tipuri de dragoste romantică și anume:

Dragostea plină de pasiune. Poartă și numele de dragoste complementară și presupune respect reciproc, atașament, afecțiune și încredere. Se dezvoltă prin înțelegere și respect într-un cuplu.

Dragostea încărcată de pasiune se definește prin emoții intense, afecțiune, tandrețe și atracție sexuală. Când pasiunea nu există sau nu este reciprocă, apare disperarea. Psihologul afirmă că această iubire este trecătoare și adesea, nu depășește 2-3 ani. 

Ce reprezintă dragostea alături de compasiune? Înseamnă o grijă profundă. Deși partenerii se bucură de pasiune, această cade pe locul doi. Nu este atât de copleșitoare și este mai puțin intensă.

3. Roata colorată a iubirii

Există și un model care ține de roata colorată a dragostei.

În 1973, psihologul John Lee a comparat în cartea sa cele trei stiluri ale dragostei cu o roată de culori.

La fel cum știm de existența celor trei culori primare, John  Lee a spus că există trei stiluri primare de dragoste. Aceste trei stiluri de dragoste sunt:

Eros: Cuvântul eros vine din termenul grecesc și înseamnă pasionat sau erotic. Psihologul afirmă că acest tip de iubire implică nu doar pasiune fizică, ci și emoțională.

Ludos: Și ludos vine din cuvântul grecesc cu același nume, care înseamnă joc. De unde vine și termenul de ludic. Ei bine, această formă de iubire este una jucăușă, distractivă, amuzantă, dar nu neapărat foarte serioasă. Persoanele care se implică în acest angajament de iubire nu sunt pregătiți real pentru ceva serios ci mai degrabă pun accent pe plimbări, pe distracții și pe intimitate.

Storge. Storge este un cuvânt tot din limba greacă și înseamnă afecțiune naturală. Este o formă de iubire prezentată adesea de iubirea din familie, dintre părinți și copii, frați sau alți membrii din familia extinsă. Mai mult decât atât, acest tip de dragoste poate să se manifeste și din prietenie sau în relațiile de prietenie. În acest caz, persoanele își împărtășesc interese comune și angajamente, dezvoltând o afecțiune treptată una pentru alta.

Vezi și: Masculin și Feminin în astrologie. De ce NU contează zodia atunci când întâlnești pe cineva?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play




pixel