Tehnici de supraviețuire emoțională în relația cu un narcisist. Nu ceda în fața abuzului!

Autorul articolului: Alexandra-Valentina Dumitru |
Data publicării:
| Categorie: Wellness

Cunoști pe cineva care este narcisist? Poate fi unul dintre membrii ai familiei tale, partenerul tău sau chiar colegii tăi.

Nu poți să nu te simți exploatat și lipsit de respect când un narcisist din viața ta te învinovățește, manipulează și te desconsideră constant. Negarea nevoilor narcisistului poate provoca reacții agresive, deoarece adesea percep acest lucru ca pe o îndoială a propriei lor identități. Când se întâmplă acest lucru, ești condamnat să primești comportamente toxice din partea narcisistului.

Totuși, cheia pentru a te trăi cu narcisiștii este să înveți să le ții piept și să te protejezi, în loc să le permiți să fie lipsiți de respect.

Stabilește limite

Cunoști pe cineva care te manipulează frecvent pentru a obține ceea ce vrea sau pe cineva care ar merge până la capăt pentru a-i exploata pe ceilalți? Dacă te regăsești în această descriere, cel mai probabil ai de-a face cu un narcisist, conform unui terapeut licențiat în căsătorie și familie.

O modalitate de a te proteja de manipulare este să stabilești limite ferme. Libertatea de a alege ce dezvălui celorlalți face parte din crearea limitelor. Când îți păstrezi informațiile personale pentru tine, narcisistul din viața ta nu va putea folosi acele informații împotriva ta. De asemenea, trebuie să determini ce comportamente vei tolera și pe care nu le vei tolera. De exemplu, narcisistul te poate numi frecvent cu nume derogatorii. Știi că acest lucru este inacceptabil, așa că trasezi o linie și spui că vei întrerupe conversația până când narcisistul poate fi respectuos.

Fii ferm

Conform unui consilier licențiat în sănătate mintală a dezvăluit că nu este suficient doar să stabilești limitele cu un narcisist fără a respecta ceea ce ai promis să faci atunci când limitele tale sunt încălcate. După cum spune vorba, acțiunile vorbesc mai tare decât cuvintele.

De exemplu, când ești atacat personal de narcisist, spune-i că ai terminat conversația. Apoi pleacă pur și simplu. Nu ceda în fața hărțuirilor lor continue sau a încercărilor de a prelua controlul.

Înțelege narcisismul

Conform unui terapeut, rănile pe care le primesc narcisiștii în copilărie îi determină să-i desconsidere și să-i hărțuiască pe alții. Ei deseori nu au autocunoaștere. Pentru a ne proteja de narcisiștii, trebuie să înțelegem mai întâi cauza comportamentului lor. Datorită rănii psihologice, și-au dedicat întreaga viață încercând să-și ascundă rana. Dacă faci ceva pentru a-i determina să-și dezvăluie straturile, te pot percepe ca pe un inamic. Nu încerca niciodată să repari sau să schimbi un narcisist.

Nu este vorba despre tine

Imaginează-ți acest scenariu: partenerul tău conduce când deodată își dă seama că depășește limita de viteză. Acum este supărat pentru că este sigur că vei primi o amendă de viteză. Te învinovățește spunând: „Nu aș fi fost distras și nu aș fi primit o amendă de viteză dacă nu m-ai fi întrebat constant întrebări".

Narcisistul nu poate accepta responsabilitatea pentru că ar însemna să se vadă ca fiind capabil de a face greșeli. Prin urmare, se vor prezenta mereu ca victime și vor da vina pe altcineva. Sentimentul lor de grandiozitate nu va accepta ideea că pot greși. Un consilier spune că atunci când un narcisist te învinovățește, amintește-ți că nu ești vinovat. Ține minte că limitele tale sunt importante.

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play




pixel