Deși grija de sine diferă de la persoană la persoană, anumite aspecte precum reducerea stresului, încercarea de a mânca mai sănătos și asigurarea unui somn suficient sunt vitale și reprezintă primii pași spre o viață mai sănătoasă.
Ai grijă de tine sau te simți copleșit de rutinele de îngrijire personală promovate pretutindeni? Fie că nu știi exact ce trebuie să faci sau ești pur și simplu prea ocupat mereu, ca mulți alții, amâni mereu planurile tale de îngrijire personală pentru mai târziu. Dar să-ți iei puțin timp pentru tine este incredibil de benefic pentru sănătatea ta mentală și starea ta generală de bine.
Chiar dacă îngrijirea personală variază de la o persoană la alta, anumite aspecte, cum ar fi reducerea stresului, alimentația sănătoasă și somnul suficient, stau la baza acesteia.
Dacă nu știi de unde să începi, iată șase sfaturi simple care te pot ajuta să devii o versiune mai bună a ta!
Creează o rutină de somn. Ai un moment stabilit pentru culcare? Este mai ușor să creezi o rutină, pentru că te pregătește mental să te deconectezi. Și este deosebit de utilă când vine vorba de culcare. Dacă ai dificultăți în a adormi, încearcă să creezi un plan care să te pregătească pentru culcare. Consumul de apă înainte de culcare sau cititul unei cărți pentru a te relaxa sunt câteva lucruri pe care le poți încerca. Unii spun chiar că reducerea luminilor înainte de culcare funcționează bine, deoarece semnalează creierului tău să înceapă să producă melatonina, hormonul somnului. Acest sfat funcționează excelent mai ales dacă petreci ore întregi în fața unui computer.
Alimentația corectă. Ești atent la ce mănânci? În afară de modul în care afectează starea ta fizică, poate juca și un rol în sănătatea ta mentală. Ia în considerare cele 100 de milioane de celule nervoase care căptușesc tractul tău gastrointestinal, care sunt în comunicare constantă cu creierul tău. Conform unui articol publicat în 2017, inflamația intestinului tău poate fi una dintre cauzele problemelor precum stresul, anxietatea și depresia. În cele din urmă, s-ar putea să vrei să îți faci obiectivul să mănânci mai bine pentru a te simți mai bine, nu doar pentru a arăta mai bine.
Pluxee lansează cardul virtual pentru tichete de masă, carduri cadou, de vacanță și culturale
Creează și impune limite. Îți stabilești limite cu alte persoane? În timp ce unii ar putea crede în mod fals că limitele există pentru a exclude în mod deliberat anumite tipuri de persoane din viața ta, nu este așa. Deși s-ar putea să se termine astfel, limitele există în primul rând ca un semn că trebuie să ai grijă de tine în primul rând. Ele servesc drept ghiduri pentru alte persoane cu privire la modul în care ar trebui să te abordeze și să te trateze. De asemenea, te pot salva de multe suferințe emoționale sau mentale și te pot ajuta să dezvolți relații mai bune cu alte persoane.
Deconectează-te. Ești mereu conectat la computer sau la telefonul tău? Acest lucru poate fi dificil de făcut, mai ales având în vedere cât de mult îți cer munca și viața ta personală să fii online tot timpul, dar să îți iei timp să te deconectezi este important pentru sănătatea ta mentală. Fie că este vorba despre navigarea pe telefon pentru a vedea știrile, rețelele de socializare sau din cauza muncii, uitându-te la ecrane pentru o perioadă lungă de timp fără pauze este un obicei nesănătos. De aceea este crucial să îți petreci și timpul offline. Poate că poți să ieși la o plimbare, să faci puțină yoga sau să faci un hobby. Orice ar fi, să fii deconectat de ecranele tale din când în când te poate ajuta să îți eliberezi mintea și să îți reduci stresul.
Organizează, atât în interior, cât și în exterior. Cum arată camera ta? Mediul din jurul tău poate avea un efect asupra sănătății tale mintale. Cercetătorii au arătat că o casă dezordonată poate contribui la depresie, anxietate și creșterea în greutate. Deci, dacă te găsești înconjurat de multa dezordine și mizerie, poate fi timpul să începi să îți organizezi lucrurile din jurul tău.
Fă ceva ce îți place. Există hobby-uri pe care le iubești să le faci? Îngrijirea este despre tine, așa că fă ceva care te face fericit. Fie că este vorba despre citirea unei cărți sau despre o plimbare, atâta timp cât nu îți faci rău ție sau altora, să faci ceva ce îți place și să te faci fericit este esențial în a avea grijă de tine.
Citește și Mesaje de la sfinți care te pot întări în post. Ce spunea Sfântul Isaac Sirul?
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News