Te-a înșelat o dată, te va înșela mereu. Adevărat sau fals? Iată părerea unui psihoterapeut!

Autorul articolului: Gentiana Mocanu-Pavel |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
freepik.com
freepik.com

Adesea, cei care sunt înșelați primesc promisiunea că a fost o greșeală și că nu se va mai repeta. Ce părere are un psihoterapeut de renume?

Esther Perel este un psihoterapeut de renume. Aceasta primește des întrebări din partea urmăritorilor săi. O femeie i-a adresat următoarea întrebare: dacă m-a înșelat o dată, o va face mereu? Este adevărată sau falsă această afirmație?

„Ei bine, aceasta este o întrebare foarte scurtă, dar cu un răspuns lung. Știi, eu nu cred că această afirmație este adevărată. Faptul că ți s-a întâmplat ție asta nu poate fi generalizat la toți oamenii care au mai înșelat. Este o imagine foarte pesimistă. Dar din ceea ce cunosc, majoritatea persoanelor care au înșelat sau au avut o aventură extraconjugală nu au mai repetat neapărat experiența, chiar dacă nu crezi asta. Sunt persoane care au avut același partener ani sau chiar zeci de ani. Și da, într-o zi, au depășit limita și au înșelat. Chiar dacă nu ai fi zis niciodată asta despre ei. Ba chiar îi blamau pe cei care au astfel de infidelități.

Există situații în care trădarea poate fi o greșeală unică, determinată de circumstanțe specifice și poate nu reflecta o tendință generală de comportament al persoanei care a înșelat.

Ce ar trebui să știe soțiile despre amante. Este „cealaltă femeie” de compătimit?

Nu există garanții absolute! În relații, nu există niciodată garanții absolute că o persoană nu va repeta o greșeală în viitor. Însă asta nu înseamnă că trădarea este inevitabilă sau că o persoană nu poate învăța și crește dintr-o experiență greșită.

Deși este greu de crezut, o persoană poate învăța dintr-o experiență de infidelitate, să exploreze motivele din spatele acțiunilor sale și să lucreze în mod activ la reconstruirea încrederii în relație și la dezvoltarea unor modalități mai sănătoase de a gestiona conflictele și nevoile personale.

Nu putem reduce o persoană la un singur episod de acest gen. Ea este mult mai complexă de atât, indiferent dacă ne vin toate crizele din lume când aflăm că am fost înșelați! Desigur, dacă am fost înșelați, ne vom pierde toată încrederea și vom spune că dacă am fost înșelați o dată, vom fi mereu. Dar adevărul este că înșelatul se întâmplă sau nu. Și poate să apară și în relații bune, și în căsnicii trainice și..oricând! Dar apare și când relațiile nu merg, în căsnicii sortite pieirii, în relații deschise, în egală măsură. Să fim serioși, infidelitățile apar și în țări în care poți fi omorât pentru asta, fiindcă sunt considerate păcate capitale.

Testul de foc al relației de cuplu. Cât de mult vă iubiți?

Problema nici nu este dacă te va mai înșela sau nu, ci cum vei vedea tu această experiență, cum o să simți, dacă o să mai ai încredere. Poate că unii închid ochii prea mult la greșelile partenerului și când sunt înșelați, învață că le-au oferit prea multă încredere sau libertate. Se transformă. 

Nu este un răspuns universal valabil. Unii regretă că au înșelat și nu o mai fac, iar alții nu regretă și așteaptă următoarea ocazie.” 

Youtube video image

Ce spun cei mai cunoscuți preoți despre infidelitatea în cuplu? "Ea aduce cu sine nu doar suferință, ci și dezbinare!"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience

Asociatia Astrologilor


pixel