Târg de seminţe dăruite gratuit, la Muzeul ASTRA, „Semințe cu suflet”. Energia Taurului

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Stiri
sursă foto: Pixabay.com
sursă foto: Pixabay.com

Muzeul ASTRA organizează pe 6 august Festivalul tomatelor şi al biodiversităţii, care se desfăşoară sub forma unui târg de seminţe dăruite gratuit. Un excelent exercițiu de cum să schimbi ceva în felul în care vezi resursele, apropo de tripla conjuncție din semnul Taurului și în special, de Uranus în Taur care vrea altceva. 

Potrivit organizatorilor, evenimentul, care va avea loc la Târgul de ţară din Muzeul în aer liber, este realizat în colaborare cu grupul „Seminţe cu suflet'” şi se desfăşoară sub forma unui târg de seminţe dăruite gratuit, alături de legume şi plante care se pot achiziţiona, denumirea festivalului fiind dată de abundenţa de legume şi fructe din această perioadă, în grădini şi livezi.

Roadele pământului, tot ce e clasic, tot ce nu mai merge în zona agriculturii, a felului în care mâncăm și cheltuim, vor fi complet răsturnate. La început nu o să înțelegem nimic, dar asta doar pentru că ne e greu să ne ridicăm din fotoliu și să vedem și alte soluții. 

Grupul „Seminţe cu suflet” este un spaţiu al prieteniei, destinat asigurării existenţei şi distribuirii gratuite a seminţelor reproductibile şi a plantelor curate şi sănătoase, pentru perpetuarea soiurilor de calitate şi apărarea biodiversitatii, dar şi a plantelor din grădinile noastre, a informaţiilor despre agricultura ecologică sub toate formele şi despre plantele care ne înconjoară. Este un grup de pasionaţi reuniţi în jurul unor valori comune, care susţin dreptul oricărui cultivator, amator sau cu experienţă, de a avea acces la seminţe reproductibile sănătoase.

Grupul încurajează aşadar schimbul si dăruirea seminţelor tradiţionale, înmulţirea şi propagarea acestora într-un spaţiu convivial, destinat circulării seminţelor curate, fără modificări genetice, nehibridizate, fără tratamente chimice de sinteză. În cadrul evenimentului, participanţii se vor putea informa despre diversele tipuri de plante care se pot cultiva la noi în ţară, în diferite zone din care vor veni şi expozanţii, ascultând sfatul celor care le-au cultivat deja, a declarat Mihaela Gherghel, muzeograf la Muzeul ASTRA.

Vor fi prezenţi expozanţi din majoritatea judeţelor ţării, dar şi din Republica Moldova şi din Ucraina care vor veni cu o multitudine de soiuri de tomate şi alte plante de grădină pe care le vor dărui celor interesaţi, în limita stocului existent. Prin gestul lor voluntar de a salva seminţe şi de a le distribui, membrii grupului „Seminţe cu suflet” ne îndeamnă şi pe noi să le înmulţim şi să le dăruim mai departe. În acest sens, vom primi sfaturi despre cum să alegem legumele de la care dorim să păstrăm seminţele şi modul de păstrare a acestora.

La fel ca dintotdeauna, cei care dăruiesc seminţe, dăruiesc prosperitate şi diversitate: chiar şi membrii grupului fac schimburi între ei; iar prin trudă, din câteva seminţe, se pot cultiva şi înmulţi în timp poate mii de alte plante', afirmă muzeograful. Ca parte a evenimentului, în cadrul programului Târgul de ţară: grădină şi peisaj legumicol, se vor desfăşura şi două ateliere gastronomice, în care vor fi folosite din abundenţă legumele din grădinile de zarzavaturi aflate în lunca muzeului. Gospodine din Orlat vor prepara o ciorbă de legume şi varză călită. De asemenea, în acelaşi cadru vor fi prezenţi şi 7 producători de produse naturale cu dulceţuri, siropuri, fructe şi sucuri naturale din fructe, pâine de casă şi produse specifice etniei maghiare (paprika, palinka, vinuri ungureşti, mirodenii ungureşti şi sucuri naturale).

sursă: AGERPRES/(AS - autor: Maria Mitrică, editor: Irina Poenaru)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play




pixel