Iată o rețetă simplă de mâncare de post, plină de sănătate și energie.
250 grame linte roșie
2 morcovi medii
2 felii de țelină
1 păstârnac mic
1 ceapă
pastă de roșii
ulei pentru călit
usturoi
boia
sare și piper.
Lintea se pune la înmuiat, în apă rece, pentru 15 minute.
Rădăcinoasele se taie în cuburi mai mari și se pun la călit într-o oală mai mare, în ulei, cu un praf de sare. Se lasă la foc mic, cu capac, și se mai amestecă din când în când, pentru a nu se prinde. Se gătesc pentru 10 minute, suficiente pentru a se rumeni. Se adaugă ceapa și usturoiul, care au fost tăiate în bucăți mai mărișoare, și se mai lasă pe foc mic pentru încă 5 minute, cu atenție ca acestea să nu se rumenească, ci dar să fie înăbușite.
Se adaugă pasta de roșii și boiaua, peste se pune lintea roșie, scursă în prealabil și se amestecă bine. Se adaugă apoi aproximativ 2 litri de apă și se dă focul mare, fără capac, pentru vreo 20-25 de minute, până când se fierbe bine lintea.
Supa-cremă se obține ușor, prin pasarea cu un blender de mână, până ajungeți la o textură fină și omogenă.
Se servește fierbinte, imediat după preparare, cu crutoane de pâine.
Lintea este o sursă bogată în proteine, carbohidrați și fibre alimentare, precum și o varietate de vitamine (în special cele din complexul B-urilor) și minerale esențiale (fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, cupru sau mangan). În plus, lintea roșie conține o gamă largă de compuși benefici, fitochimicale, dintre care mulți protejează împotriva bolilor cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare sau diabetul de tip 2.
Poftă bună!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News