Sunt toate amintirile noastre reale? Mai multe studii demonstrează că nu!

Autorul articolului: Alexandra-Valentina Dumitru |
Data publicării:
| Categorie: Wellness
Freepik.com
Freepik.com

Amintirile noastre, deși prețioase, sunt adesea influențate de factori externi și pot deveni false fără să ne dăm seama. Iată cum ne demonstrează niște studii această ipoteză!

Într-un studiu din anii 1990, participanții și-au amintit că s-au pierdut într-un mall când erau copii. Unii au împărtășit aceste amintiri în detalii precise și chiar și-au amintit că bătrânul care i-a salvat purta o cămașă în carouri. Totuși, niciuna dintre aceste persoane nu s-a pierdut cu adevărat într-un mall. Ei au produs aceste amintiri false când psihologii care conduceau studiul le-au spus că s-au pierdut și, deși ar putea să nu-și amintească incidentul, părinții lor l-au confirmat. Și nu a fost doar una sau două persoane care credeau că își amintesc că s-au pierdut, ci un sfert dintre participanți.

Aceste descoperiri pot părea incredibile, dar reflectă de fapt o experiență foarte comună. Amintirile noastre sunt uneori nesigure. Deși nu știm încă exact ce cauzează această nesiguranță la nivel neurologic, cercetările au evidențiat câteva dintre cele mai comune moduri în care amintirile noastre diferă de ceea ce s-a întâmplat de fapt. Studiul din mall subliniază cum putem încorpora informații din surse externe, cum ar fi alte persoane sau știrile, în amintirile noastre personale fără să ne dăm seama.

Un alt studiu a arătat un grup de fotografii unui grup de participanți, inclusiv imagini ale unui campus universitar pe care niciunul dintre ei nu-l vizitase. Când li s-au arătat imaginile trei săptămâni mai târziu, majoritatea participanților au spus că probabil sau cu siguranță au vizitat campusul în trecut. Participanții au atribuit greșit informațiile dintr-un context, o imagine pe care au văzut-o, unui alt context, o amintire a ceva ce credeau că au experimentat cu adevărat.

Într-un alt experiment, oamenilor li s-a arătat o imagine a unei lupe și li s-a spus să-și imagineze o acadea. Ei și-au amintit frecvent că au văzut atât lupa cât și acadeaua. Ei au avut dificultăți în a lega obiectele de contextul corect, fie că le-au văzut de fapt sau pur și simplu le-au imaginat.

Citate inspiraționale despre momentele de criză și reziliență. Citește-le când îți e greu!

Opiniile, sentimentele și experiențele noastre actuale pot influența amintirile despre cum ne-am simțit în trecut. Într-un alt studiu, cercetătorii au dat către două grupuri de participanți informații de fundal despre un război istoric și i-au întrebat cât de probabil este ca fiecare parte să câștige. Le-au dat fiecărui grup aceleași informații, cu excepția faptului că doar unui grup i-au spus cine a câștigat de fapt războiul, celălalt grup nu știa rezultatul real. În teorie, răspunsurile celor două grupuri ar trebui să fie similare, deoarece probabilitatea ca fiecare parte să câștige nu este influențată de cine a câștigat de fapt. Totuși, grupul care știa cum s-a terminat războiul a evaluat partea câștigătoare ca fiind mai probabil să câștige decât grupul care nu știa.

Emoțiile reprimate ne îmbolnăvesc! Tu cum percepi simptomele subtile ale corpului?

Toate aceste nesiguranțe ale memoriei pot avea un impact real. Dacă interogatoriile poliției folosesc întrebări sugestive cu martori sau suspecți, sugestiile ar putea duce la identificări incorecte sau mărturii nesigure. Chiar și în absența întrebărilor sugestive, atribuirea greșită poate duce la mărturii inexacte ale martorilor. Într-o sală de judecată, dacă un judecător declară o probă inadmisibilă și le spune juraților să o ignore, este posibil ca aceștia să nu poată face acest lucru. Într-un cadru medical, dacă un pacient solicită o a doua opinie și al doilea medic cunoaște diagnosticul primului, acea cunoaștere poate influența concluzia sa.

Amintirile noastre nu sunt reprezentări de neclintit ale realității, ci percepții subiective. Și nu este neapărat nimic greșit în asta. Problemele apar atunci când tratăm memoria ca pe un fapt, în loc să acceptăm acest adevăr fundamental despre natura amintirilor noastre.

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play




pixel