Te-ai întrebat vreodată, bazându-te pe trăsăturile de personalitate observate la copilul tău, cum va fi acesta la maturitate? Un nou studiu arată că, practic, la bază rămânem aceeași persoană.
Multe dintre trăsăturile noastre de personalitate pot fi urmărite din copilărie și până la maturitate, arată un studiu. Fluența verbală în copilărie, de exemplu, este un semn al inteligenței superioare multe decenii mai târziu.
Studiul citat de Psyblog a mai arătat că:
- copiii vorbăreți tind să fie, la maturitate, fluenți verbal;
- copiii care sunt umili se subapreciază ca adulți;
- copiii impulsivi cresc în adulți impulsivi.
Concluziile provin din cercetări pe 2.400 de copii din Hawaii. 144 dintre subiecți au fost intervievați aproximativ 40 de ani mai târziu.
Dr. Christopher S. Nave, primul autor al studiului, a explicat rezultatele: „Rămânem aceeași persoană. Asta dovedește importanța înțelegerii personalității - ne urmărește oriunde mergem în timp și indiferent de contexte.”
Cele patru trăsături de personalitate pe care cercetătorii le-au examinat la copii au fost fluența verbală, adaptabilitatea, impulsivitatea și subaprecierea.
Rezultatele studiului au arătat că adulții manifestă multe dintre trăsăturile pe care le aveau și când erau copii.
Oamenii care au fost considerați adaptabili în copilărie au crescut în adulți fericiți și curioși din punct de vedere intelectual. De cealaltă parte, cei care nu au cunoscut adaptabilitatea în copilărie au avut tendința de a se simți incomod și de a spune lucruri negative despre ei.
Cei care s-au subapreciat în copilărie au avut tendința de a-și exprima umilința și nesiguranța ca adulți.
Fluența verbală în copilărie s-a transformat într-un comportament social adaptativ și dominant la maturitate.
Cei care nu erau fluenți verbal în copilărie au manifestat tendința de a renunța atunci când, la maturitate, se confruntau cu probleme.
În cele din urmă, copiii impulsivi au devenit adulți care vorbeau tare și aveau o gamă largă de interese.
Copiii care nu erau considerați impulsivi au crescut în adulți timizi sau temători, ce exprimau adesea nesiguranță.
Dr. Nave a spus, în încheiere: „Credem că personalitatea e parte din noi - o parte din biologia noastră. Evenimentele vieții ne influențează în continuare comportamentele, dar trebuie să recunoaștem puterea personalității pentru a înțelege și comportamentul viitor.”
Așadar, încurajează-ți copilul să devină cea mai bună versiune a lui și ține cont de faptul că experiențele din copilărie îl pot influența pe tot parcursul vieții.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News