Stresul la copii: metode prin care să-i ajuți pe micuți să se calmeze

Autorul articolului: Gentiana Mocanu-Pavel |
Data publicării:
| Categorie: Wellness
pexels.com
pexels.com

Chiar dacă poate fi văzut ca un subiect tabu, stresul la copii este o situație des întâlnită, printre micuți de toate vârstele. La fel ca adulții, copiii trec prin evenimente care le pot dăuna, fie că se supără la școală, în familie sau în cercul de prieteni. Deși sunt asociate cu simple tantrumuri, perioadele stresante din viața prichindeilor nu trebuie ignorate.

Iată care sunt metodele eficiente de a preveni și trata stresul la copii, ce-i ajută să depășească momentele tensionate.

Vorbește-le copiilor despre emoții

Pentru părinți, poate fi dificil să discute cu cei mici atunci când nu sunt în cea mai bună formă. Cu toții își doresc copii veseli, care se bucură de orice moment. Totuși, aceștia trebuie învățați cum să-și gestioneze fiecare trăire și, dacă este posibil, să vină ei înșiși cu soluții pentru rezolvarea problemelor care îi stresează.

Discutând cu copiii despre trăiri, le arăți că-ți pasă și că problemele lor nu sunt mai prejos decât ale tale. În acest mod, vii în sprijinul lor și le vorbești despre necesitatea de a arăta ce simt cu adevărat.

Învață-i să se exprime prin scris

Dacă cei mici nu discută ușor despre ceea ce-i stresează, le poți propune o activitate diferită. Îndeamnă-i să se exprime prin scris, astfel încât să combată mai ușor problemele. Le poți solicita să scrie fie ceea ce simt, fie să inventeze povestiri unice, cu personajele preferate din cărți sau din desene. După ce au terminat, nu trece peste discuția cu ei și află cum poți să rezolvi ceea ce îi supără.

Gândește-te la activități distractive de grup

Așa cum adulții aleg să meargă la shopping, să vadă filme sau să asculte muzică atunci când se simt stresați, cei mici se pot bucura de activități care îi scapă de tensiune. De exemplu, chiar dacă cei mici merg la școală și au teme de făcut, ar fi bine să incluzi în programul lor și activități distractive, care să-i scoată din rutină.

Totodată, la finalul săptămânii, poți alege să mergi cu copiii la picnic, în parc cu bicicletele sau la o scurtă plimbare prin oraș. Aceste activități sunt necesare, mai ales dacă vezi că cei mici au nevoie să se destindă. O altă variantă poate fi achiziționarea unui set de pictură, care contribuie la relaxarea copiilor pasionați de acest domeniu creativ.

Plimbă-te cu copii cât mai des în natură

Nu-i așa că-ți place să mergi pe afară când ai o perioadă aglomerată și te simți depășit de situație? Același efect îl au plimbările prin natură și pentru copii. Copiii se simt mai bine când scapă de presiunea celor patru pereți, așa că dă-le voie să exploreze cât mai mult și să renunțe la telefon sau tabletă.

O plimbare prin pădure sau într-un parc mai puțin aglomerat va face minuni pentru prichindeii pe care-i vezi abătuți. Orice ieșire afară reprezintă un punct important in dezvoltarea psihică a celor mici și îi face mai rezistenți la răceli sau infecții.

Ce spui de cursurile de olărit?

Este minunat dacă ai înscris deja micuții la sporturi precum înotul sau fotbalul. Însă, dacă îți dorești ca aceștia să scape de stres și să se calmeze, cursurile de olărit reprezintă varianta optimă. Modelarea atentă a figurinelor joacă și un rol terapeutic, nu doar distractiv. Copiii reușesc să scape de stres și se concentrează, uitând de griji. Învață prin joc și se bucură de stimularea imaginației.

Surse de informare: American Psychological Association - apa.org

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play




pixel