Ce-ar fi dacă ai putea transforma anxietatea în ceva ce poți folosi cu adevărat în beneficiul tău? Un cercetător neuroștiințific ne explică care sunt modalitățile prin care poți face asta, simplu și rapid!
Știi sentimentul acela care se produce atunci când primești acel email ambiguu de la șeful tău și începi să simți palmele transpirate și acea senzație de gol în stomac? Bine ai venit, anxietate.
Majoritatea dintre noi considerăm anxietatea ca pe ceva rău, ceva de evitat cu orice preț. Dar și dacă nu ar fi? Și dacă ai putea transforma toată acea energie care îți alergă prin creier și corp în ceva util?
Nivelurile globale de anxietate, atât cele clinice, cât și ceea ce se numește anxietatea de zi cu zi, au crescut enorm în ultimii ani. Și mulți dintre noi observăm acest lucru la locul de muncă. Am putea să ne gândim la anxietate ca la ceva pe care am prefera să-l lăsăm pe marginea drumului, dacă am putea. Dar anxietatea este un instrument important care a apărut în evoluția noastră și pe care îl folosim pentru a evita pericolele. Este esențială pentru supraviețuirea noastră. Deci, de ce nu ne simțim măcar vag protejați de ea?
Wendy Suzuki, cercetător neuroștiințific, a împărtășit în cadrul unei sesiuni TedX, instrumentele de gestionare a anxietății. Iată ce ne spune:
Primul instrument este respirația. Este doar respirație profundă și simplă. Inspiri încet și expiri. Aceasta poate fi una dintre cele mai imediate modalități de a calma anxietatea, deoarece respirația profundă activează direct partea noastră naturală de destresare a sistemului nervos, numită sistemul nervos parasimpatic. Poți face asta chiar și în mijlocul unei conversații care provoacă anxietate.
Al doilea instrument este mișcarea corpului. Acesta are, de asemenea, efecte pozitive imediate asupra stării tale de spirit, dar dintr-un motiv diferit. De fiecare dată când îți miști corpul, eliberezi o mulțime de substanțe neurochimice benefice în creierul tău. Aceste substanțe neurochimice includ dopamină, serotonină, noradrenalină și endorfine, substanțe neurochimice care îmbunătățesc starea de spirit pozitivă și reduc cele negative.
De ce nu trebuie să pui o presiune inutilă pe copii? Psiholog: "Pot dezvolta o depresie mascată!”
Deci, atunci când emailul șefului tău apare și inima începe să îți bată mai tare, ce poți face exact?
Dacă ești la birou, încearcă să faci o scurtă plimbare în jurul clădirii sau chiar până la dulapul de provizii. Dacă lucrezi de acasă, pune două dintre piesele tale muzicale preferate și dansează prin sufragerie ca și când nimeni nu ar privi.
Studiile au arătat că tot ce trebuie este să faci zece minute de mers pe jos pentru a obține aceste efecte de îmbunătățire a stării de spirit. Dar fii creativ în sesiunea ta de mișcare.
”De fapt, am testat acest efect pe propriii mei studenți de la NYU. Mai întâi, i-am făcut să facă o evaluare a anxietății înainte de a-i conduce într-o sesiune de mișcare care includea mișcări din kickbox, dans, yoga și arte marțiale împreună cu afirmații pozitive rostite. Apoi i-am făcut să repete aceeași evaluare a anxietății din nou. Ce s-a întâmplat? După sesiunea noastră de mișcare, scorurile lor de anxietate scăzuseră la niveluri normale. Acum, acesta este un exemplu puternic din viața reală pe care îl poți folosi chiar și în viața ta.”, spune Wendy Suzuky.
Impactul tehnologiei asupra sentimentului de singurătate. Conexiunea online nu este suficientă!
Odată ce te conectezi cu corpul tău și reduci volumul anxietății tale, două lucruri importante se vor întâmpla. În primul rând, când vine acel email, vei fi într-o poziție mai bună să evaluezi ce te face anxios. Este vorba despre faptul că ai preluat prea multe sarcini sau te simți nesigur în legătură cu o anumită competență? În alte cuvinte, vei putea să folosești această emoție, anxietatea, exact pentru ceea ce a fost creată să facă: să te avertizeze cu privire la posibilele pericole, astfel încât să le poți conștientiza și să găsești modalități de a le aborda eficient și creativ în viața ta de zi cu zi.
Al doilea, odată ce găsești semnalele de avertizare în anxietatea ta, vei putea discuta cu ceilalți. Poți cere sfaturi de la un coleg de încredere atunci când apare acea problemă dificilă. Sau poți chiar să ai o conversație cu șeful tău despre modul de prioritizare a proiectelor. Deoarece nu mai ești în modul luptă-sau-fugi, cererea acelei susțineri nu va părea aproape la fel de amenințătoare.
Citește și Cercetările neuroștiințifice dezvăluie CINCI ritualuri care te vor face mai fericit
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News