Știai că personalitatea îți afectează sănătatea? Iată ce trebuie să faci pentru o viață mai calitativă!

Autorul articolului: Alexandra-Valentina Dumitru |
Data publicării:
| Categorie: Wellness
Freepik.com
Freepik.com

Te-ai întrebat vreodată dacă personalitatea ta are vreo legătură cu sănătatea? Până la urmă, dacă personalitatea ne diferențiază într-un mod semnificativ, atunci ar trebui să aibă un impact și asupra stilului nostru de viață și asupra sănătății, nu-i așa? 

Oamenii de știință care studiază personalitatea au explorat acest subiect și au descoperit lucruri destul de interesante. Așadar, haideți să explorăm cum personalitatea ta unică poate influența starea ta de bine.

Efectul optimismului

Știai că perspectiva ta asupra vieții îți poate afecta sănătatea? Cercetătorii în psihologia pozitivă au descoperit că persoanele optimiste tind să aibă niveluri mai scăzute de stres, sisteme imunitare mai puternice și chiar să trăiască mai mult. Așadar, ești genul de persoană care vede paharul pe jumătate plin sau pe jumătate gol? Reflectă puțin la modul în care abordezi provocările. Este în regulă să recunoști dificultățile, dar cultivarea unei atitudini pozitive poate face o diferență reală în starea ta de bine. Optimismul nu înseamnă să ignori problemele, ci să găsești speranță și reziliență în fața adversităților.

Fluturi sociali versus singuratici

Indiferent dacă ești introvertit sau extrovertit, atunci când vine vorba de sănătate, tot ce contează cu adevărat este să ai un sistem de sprijin bun. Cercetările sugerează că persoanele cu conexiuni sociale mai puternice tind să aibă niveluri mai scăzute de stres și o sănătate generală mai bună. Gândește-te la asta: indiferent cât de rea a fost ziua ta, nu te simți mai bine după ce petreci timp de calitate cu cei dragi?

Problema stresului

Stresul – îl cunoaștem cu toții, l-am simțit cu toții. Dar știai că modul în care gestionezi stresul poate determina impactul său asupra sănătății tale? Gândește-te puțin la răspunsul tău la stres: te simți ușor copleșit când lucrurile încep să meargă prost sau ești genul de persoană adaptabilă? Dacă ai răspuns prima variantă, ai putea avea o personalitate de tip A, cunoscută pentru faptul că îți asumi controlul și ești mereu în căutarea succesului. Ești un maratonist în cursa vieții, mereu împingând înainte. Partea negativă este că ai tendința de a te suprasolicita, ceea ce te face mai predispus la boli de inimă. Deși determinarea și ambiția ta pot duce la realizări impresionante, este esențial să găsești un echilibru.

Persoanele cu personalitate de tip B, pe de altă parte, sunt mai relaxate. Imaginează-ți că stai pe un hamac într-o zi însorită. Sună minunat, nu? Aceasta este atitudinea pe care persoanele cu personalitate de tip B o aduc în viață. Tind să aibă o calitate a vieții mai ridicată, probabil pentru că nu se stresează din cauza lucrurilor mărunte și iau lucrurile așa cum vin.

Procesarea suferinței. Cum ajungi de la durere cumplită la putere inimaginabilă?

Factorul de reziliență

Viața ne pune pe toți la încercare, dar modul în care ne revenim poate face toată diferența. Ai auzit vreodată de nevrotism? Este, practic, tendința de a te simți anxios sau stresat din cauza lucrurilor, chiar și a celor mici. Studiile arată că persoanele cu un nivel ridicat de nevrotism au o reziliență mai scăzută și o capacitate redusă de a face față provocărilor, ceea ce le poate afecta sănătatea generală și chiar scurta durata de viață. Și apoi sunt persoanele care caută să-i mulțumească pe toți. Deși este minunat să fii amabil și de ajutor, uneori aceste persoane tind să fie pasive, ceea ce le face mai susceptibile să se simtă neajutorate sau lipsite de speranță în fața unui eveniment negativ de sănătate, cum ar fi o boală subită. Dar nu este totul sumbru. Construirea rezilienței este ca și cum ai exersa un mușchi. Trebuie să lucrezi la el pentru a-l face mai puternic.

Atitudinea de recunoștință

Într-o lume plină de agitație, este ușor să trecem cu vederea micile lucruri care ne aduc bucurie. Dar cultivarea unei atitudini de recunoștință ne poate ajuta să ne concentrăm asupra a ceea ce avem deja, nu asupra a ceea ce ne lipsește. Când a fost ultima dată când ai oprit să apreciezi plăcerile simple ale vieții, cum ar fi prima înghițitură de cafea dimineața, o îmbrățișare caldă de la o persoană dragă sau chiar un apus de Soare frumos? Cercetările arată că practicarea recunoștinței poate avea un impact profund asupra stării noastre de bine mentale și fizice. Poate reduce nivelul de stres, îmbunătăți calitatea somnului și chiar întări sistemul imunitar.

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience

Asociatia Astrologilor


pixel