Această campanie a fost lansată la 31 octombrie și este difuzată în autobuze și clădirile municipale din oraș timp de patru săptămâni, conform Asa Koski, inițiatoarea acestei inițiative în comunitatea din Lulea.
În orașul suedez Lulea, cu cei 80.000 de locuitori ai săi, situat la 150 de kilometri sud de Cercul Polar, o campanie municipală încurajează rezidenții - cunoscuți pentru natura lor introvertită - să își schimbe obiceiurile și să își salute semenii, informează AFP. Într-un videoclip postat pe platformele de socializare, locuitorii din Lulea, care de obicei par serioși, devin brusc mai prietenoși atunci când sunt întâmpinați cu un salut pe stradă. Sloganul care însoțește videoclipul sună astfel: "Să îți spui 'Bună ziua!' vecinilor poate părea un gest mic, dar contribuie la coeziunea socială."
Această campanie a fost lansată la 31 octombrie și este difuzată în autobuze și clădirile municipale din oraș timp de patru săptămâni, conform Asa Koski, inițiatoarea acestei inițiative în comunitatea din Lulea. Ea a adăugat: "Nu suntem în Spania, unde oamenii stau pe bănci pentru a socializa și unde comunitatea se întâlnește des în aer liber. Suedezii au tendința de a fi mai rezervați uneori... Trebuie să găsim modalități de a interacționa."
Școlile din această comunitate organizează proiecții ale noului videoclip. Inițiatoarea campaniei a subliniat: "Ultimele cercetări arată că persoanele cu vârste cuprinse între 16 și 29 de ani sunt mai predispuse la singurătate." Ea a exprimat încredere că localnicii vor începe să se salute mai des și că se va observa un efect pozitiv al acestei inițiative municipale.
Într-o regiune în care Soarele strălucește doar trei ore pe cer în mijlocul iernii, iar temperatura medie în decembrie se învârte în jurul valorii de -10 grade Celsius, locuitorii au puține ocazii de a se întâlni pe străzi în fiecare zi. Asa Koski atribuie, de asemenea, stilului de viață urban faptul că regulile de curtoazie au dispărut treptat: "Cu cât orașul este mai mare, cu atât te simți mai singur. În vremurile când trăiam în sate, aveam o comunicare mai bună și păstram obiceiuri simple ca acestea."
AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor: Simona Tatu)
Citește și 10 curiozități ciudate despre planetele sistemului solar. Le știai?
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News