Deși toată lumea se gândește la prima zi de Crăciun, nu trebuie să uităm nici de importanța zilei de 26. A doua zi de Crăciun sărbătorim Soborul Maicii Domnului, una dintre cele mai vechi sărbători, care are loc pe data de 26 decembrie a fiecărui an. Iată ce se face în a doua zi de Crăciun!
"Soborul" este un termen bisericesc și înseamnă adunare de oameni. Practic, Soborul Maicii Domnului reprezintă o chemare pentru cei credincioși, care trebuie să se adune astăzi pentru a o cinsti pe Născătoarea de Dumnezeu. Totodată, Soborul Maicii Domnului reprezintă una dintre cele cinci mari praznice bisericești închinate Fecioarei Maria.
Ce se face în a doua zi de Crăciun?
În primul rând, credincioșii trebuie să meargă la biserică și să se roage pentru ei și pentru cei dragi, cinstind-o pe Fecioara Maria. Există și tradiția conform căreia, în a doua zi de Crăciun, nașii merg în vizită la fini. Dacă ești naș, poți să iei un mic cadou și să mergi la finii tăi, astfel încât să aibă parte de tot ce-și doresc în anul care vine.
Această tradiție este veche. Nașii mergeau, pe vremuri, la finii lor, le ofereau câte un colac și le urau să aibă parte de roade îmbelșugate de la Dumnezeu. Se spune și că în a doua zi de Crăciun, dacă ești certat cu cei din familie sau dacă te-ai înstrăinat, să te aduni la masă și să discuți. De ce nu, chiar să lași deoparte certurile și să te împaci cu ei.
Mai există un obicei de care trebuie să ții cont în această zi sfântă. De Soborul Maicii Domnului nu se înjură, nu se bârfește și nu se fac planuri rele împotriva altora. Dacă nu ții cont de acest lucru, se spune că există pierderi considerabile, pe care ar fi bine să le eviți.
Totodată, pe 26 decembrie, nu se muncește și nu se spală. Chiar dacă ai avut musafiri de Crăciun, lasă deoparte curățenia pentru alte zile. Folosește această dată pentru relaxare, credință și rugăciune. La sate și în gospodăriile în care există fete de măritat, tradiția afirmă că nu se coase și nu se toarce în această mare zi de sărbătoare.
În zonele în care încă există tradiții, 26 decembrie este ziua în care se fac hore și se dansează, în numele tinereții și a belșugului. Cine dansează și se bucură pe această dată, va fi sănătos și muncitor în anul care urmează.
Tu ce alte tradiții mai cunoști de Soborul Maicii Domnului?
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News