În total, 2,32 miliarde de ambalaje au fost returnate din decembrie 2023 până în septembrie 2024.
Într-o lume în care poluarea și deșeurile sunt probleme majore, inițiativele ecologice devin din ce în ce mai necesare pentru a proteja mediul înconjurător și a asigura un viitor sustenabil. Un astfel de exemplu în România este Sistemul de returnare a garanției, o măsură menită să încurajeze colectarea și reciclarea ambalajelor din plastic, sticlă și metal. Acest sistem aduce multiple beneficii, nu doar pentru mediul înconjurător, dar și pentru generațiile viitoare, oferindu-le șansa de a trăi într-o țară mai curată și mai sănătoasă.
Sistemul de returnare a garanției presupune adăugarea unei taxe de garanție la prețul ambalajelor reutilizabile sau reciclabile. Consumatorii plătesc această sumă atunci când achiziționează produse ambalate, urmând să o primească înapoi atunci când returnează ambalajele la punctele de colectare special amenajate. Deși inițiativa este deja implementată cu succes în multe țări europene, în România a fost introdus recent și se bucură de o popularitate tot mai mare.
Prin încurajarea colectării și reciclării ambalajelor, sistemul reduce semnificativ cantitatea de deșeuri care ajung în gropile de gunoi, râuri sau păduri.
Sistemul Garanţie-Returnare este un proiect care a dovedit deja că este destul de eficient şi care ajută economia, dar şi generaţiile viitoare să aibă o Românie mai curată, a declarat, marţi, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet.
'Sistemul de returnare a garanţiei în România a fost recent înfiinţat. Are mai puţin de un an de când a început, pe 1 decembrie anul trecut, dar este un proiect care a dovedit deja că este destul de eficient pentru că, dacă aţi fi venit în România acum doi ani sau zece ani, desigur că aţi fi văzut multe lucruri frumoase, dar în acelaşi timp aţi fi observat probabil cantităţi uriaşe de sticle PET aruncate poate în râurile noastre, poate în lacurile noastre, lângă drumuri sau în natură, vorbind în general.
(...) Aşa că, deoarece vorbim despre generaţiile viitoare, desigur că trebuie să discutăm despre lucrurile pe care le-am lăsat în urmă şi mediul este cu adevărat ceva ce trebuie lăsat cel puţin aşa cum l-am găsit', a subliniat Mircea Fechet.
Acesta a adăugat, totodată, că proiectul a ajutat şi la înfiinţarea a mii de locuri de muncă noi, fiind 'un exemplu de situaţie în care, atunci când ai suficient sprijin politic şi când ai suficientă voinţă, poţi face lucruri măreţe şi poţi implementa proiecte mari'.
Potrivit RetuRo, administratorul Sistemului de Garanţie-Returnare, peste 81% dintre ambalajele cu sigla 'SGR' au fost returnate de către consumatori în luna septembrie, în creştere faţă de luna august, când rata de colectare a fost de 78%.
Astfel, luna trecută, consumatorii au returnat 453 de milioane de ambalaje.
În total, 2,32 miliarde de ambalaje au fost returnate din decembrie 2023 până în septembrie 2024, iar din momentul implementării sistemului în România şi până în prezent, aproximativ 144.000 de tone de ambalaje au fost predate de RetuRO către reciclatori, asigurând reintegrarea materialelor în circuitul economic pentru fabricarea de noi ambalaje, conform principiului bottle-to-bottle.
În prezent, RetuRo are o infrastructură extinsă, cu şapte centre regionale de numărare şi sortare deja operaţionale, situate în judeţele: Prahova (Ariceştii Rahtivani), Dolj (Almăj), Bacău (Nicolae Bălcescu), Braşov, Cluj (Bonţida), Ilfov (Otopeni) şi Timiş (Giarmata). RetuRo Sistem Garanţie Returnare S.A. este o companie non-profit, creată de un consorţiu de trei acţionari privaţi: Asociaţia Berarii României pentru Mediu (30%), Asociaţia Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) şi Asociaţia Retailerilor pentru Mediu (20%) şi un acţionar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (20%).
Sursa: AGERPRES/(AS - autor: Nicoleta Gherasi, editor: Mariana Nica)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News