Sfaturi utile atunci când te confrunți cu acneea

Autorul articolului: Alexandra-Valentina Dumitru |
Data publicării:
| Categorie: Wellness
Pixabay.com
Pixabay.com

Acneea este o afecțiune comună a pielii, caracterizată de formarea coșurilor, a punctelor negre sau a leziunilor inflamatorii, ca rezultat al blocării porilor și a inflamației acestora. O mare parte dintre oameni se confruntă cu această problemă și în general avem impresia că nu există rezolvare. Ce este de făcut?

Acneea este o afecțiune a pielii care se dezvoltă atunci când porii sunt blocați de sebum (uleiul natural al pielii) și celulele moarte ale pielii. Producția excesivă de sebum poate duce la acumularea acestuia în pori, alături de celulele moarte, formând comedoane sau puncte negre. Când bacteriile intră în porii blocați, se poate instala inflamația, rezultând coșuri roșii sau pustule. Factori precum schimbările hormonale, predispoziția genetică și anumite produse cosmetice pot contribui la apariția acneei. Tratamentele variază de la produse topice până la medicamente prescrise sau proceduri dermatologice, în funcție de severitatea acneei.

Acneea poate apărea în diferite etape ale vieții, dar este mai frecventă în adolescență din cauza schimbărilor hormonale care afectează producția de sebum în glandele pielii. În mod obișnuit, acneea începe să se manifeste în timpul pubertății, în jurul vârstei de 12-14 ani, dar poate persista sau apărea și în etape ulterioare ale vieții, inclusiv în perioada adultă.

Deși adolescența este momentul cel mai comun pentru apariția acneei, unele femei pot experimenta schimbări ale acneei legate de ciclul menstrual sau de sarcină din cauza fluctuațiilor hormonale. În plus, stresul, anumite medicamente sau factori genetici pot contribui la apariția acneei în orice moment al vieții.

Tipuri comune de acnee

Acnee comedogenică (acnee non-inflamatorie)

  • Puncte negre (comedoane deschise) - Porii blocați parțiți sau deschiși la suprafața pielii, datorită acumulării de sebum și celule moarte ale pielii.
  • Coșuri închise (comedoane închise) - Porii blocați care nu sunt expuși la suprafața pielii și pot provoca umflături mici sub piele.

Acnee inflamatorie

  • Papule - Umflături mici, roșii, sensibile la atingere.
  • Pustule - Coșuri umplute cu puroi care sunt vizibile la suprafața pielii și pot fi dureroase.
  • Noduli - Umflături mai mari, profunde, dureroase, care pot fi localizate sub piele.
  • Ciste - Forme mai severe, umplute cu puroi și situate adânc în piele. Pot fi dureroase și pot lăsa cicatrici.

Acnee severă

  • Acnee conglobată - Formă severă de acnee, caracterizată de leziuni mari, noduli dureroși, adesea interconectate sub piele.
  • Acnee fulminantă - O formă rară și extrem de severă, însoțită de leziuni grave, inflamatorii, ulceroase și de febră.

Studiile au arătat că: Peste 85% dintre oamenii cu vârste cuprinse între 12 si 24 de ani se confruntă cu o forma de acnee. Aproape 60% dintre persoanele din intervalul 20-30 de ani și circa 30% dintre cele peste 30 de ani au diferite forme de acnee. 

Bineînțeles, probabil că știi aceste informații deja și nu este nimic nou. 

Să abordăm problema dintr-o perspectivă personală. Poate cel mai ușor ar fi să zic că: precum un adolescent ghinionist, m-am confruntat și eu cu asta. Și chiar ghinion îl pot numi, chiar tind să atrag asta. Cred că în niciuna dintre perioadele vieții, acneea nu este bine primită, dar mai ales în perioada școlii, a liceului. Eram destul de disperată, foloseam mult fond de ten și eventual, mai și plângeam, crezând că soluția nu există și că trebuie să mă descurc așa. Vizita la specialist nu a ajutat foarte mult, cum am menționat anterior că ghinionul mă urmărește, chiar mi-a agravat situația. Cu siguranță, un caz rar, dar nu imposibil. 

Ca tot omul supărat, ajungi în punctul disperării, al frustrării că restul arată bine, tu nu. Te gândești că există o formulă magică, poate-ți trece peste noapte. Nu a fost chiar așa. Într-un final am găsit un tratament, chiar mai ieftin decât mă așteptam, care după o perioadă de aproximativ 4 luni, a reparat ceea ce ultima mea vizită la medic distrusese considerabil. 

Între noi fie vorba, recomand mersul la specialist, la oricare. Dar trebuie să iei în calcul că nu mereu te va vindeca și trebui să cauți soluții alternative, în caz de se întâmplă. Acneea a început să-mi treacă și îmi recăpătam și încrederea în sine, aceea pierdută când foloseam multe fonduri de ten. Am avut chiar și evenimente importante, la care trebuia să particip și la care eram pregătită să nu mai merg, căci starea pielii nu mă ajuta.

Într-un final, toată această problemă a trecut. În prezent, mă bucur adesea când cineva îmi zice „Ce ten curat ai!”. Aș fi crezut pe vremea aceea că ajung în acest punct? Chiar nu. 

Acum, mă informez singură despre toate produsele pe care le folosesc (ingrediente, beneficii, cât timp trebuie să le folosesc) și îmi creez propriile rutine. Spre norocul meu, pot spune acum, indiferent de câte produse încerc, tenul meu a devenit rezistent și le acceptă pe toate. Toată lumea care se confruntă cu acnee, cred că știe trucurile de bază în acest sens. Dacă te lupți cu problema asta și crezi că nu mai ai scăpare, vreau să-ți dau câteva sfaturi adunate pe baza experienței:

  • Nu dispera - Știu, poate părea de nerealizat. Tratament există. Trebuie doar să epuizezi toate variantele și să te îndrepți, dacă e posibil, spre produse din zona naturistă sau preparate în laboratoare proprii. Mărcile celebre pot fi eficiente pentru foarte multe persoane, dar nu pentru toată lumea. E normal să-ți vină să plângi. E și mai normal să o faci. Dar totul se va rezolva, chiar dacă o să dureze mult.
  • Nu exagera cu machiajul - Prin machiaj, mă gândesc specific la fond de ten. Nici 3 straturi, nici 3 fonduri de ten diferite, nu vor rezolva problema. Chiar mai mult, probabil că arată și mai urât. Pe vremuri, nu mi-am dat seama. Ingredientele machiajului pot fi nocive pentru ten, în general. Când zona este și mai sensibilă, fii și cu mai mare băgare de seamă. Lasă tenul să respire!
  • Ce să faci când opiniile celor din jur te afectează - Sigur vei auzi pe cineva râzând de problema cu care te confrunți. Asta nu e neapărat un lucru rău, depinde cum îl privești. De ținut minte este că: Tu poți să-ți vindeci acneea și în mod sigur o vei face, persoana respectivă nu se poate vindeca de răutate. Asta te face pe tine câștigător din capul locului. Pur și simplu, ignoră pe cât de mult posibil. Dacă ești mai sensibil, în timp vei dezvolta și abilitatea de a ignora. 
  • Documentarea - Când folosești orice tip de produs, o documentare temeinică este esențială inainte. Nu-mi aduc aminte când am folosit ultima dată ceva, fără să citesc tot ce era posibil despre produs. Alt avantaj este că am observat că produsul face ceea ce promite, tocmai pentru că știam foarte bine totul despre el.
  • Să mergi sau nu la specialist? - Desigur. Trebuie să încerci. Poți avea ghinion sau noroc, asta depinde de la persoană la persoană. Nu există nimeni mai competent decât un doctor să-ți identifice problema. Dacă vizita ta aduce un rezultat negativ, revii la primul sfat cu care am început și cauți în continuare.

Cred că astea sunt lucrurile cu adevărat necesare pe care trebuie să le știi. Problemele au o rezolvare, dar noi tindem să exagerăm și să ne panicăm (lucru absolut normal, dar nu benefic). 

În altă ordine de idei, vă aduc și câteva sfaturi practice, pentru prevenție sau ameliorare. Colegii de la DCMedical, au multe articole cu sfaturi, foarte bune și utile: 9 greșeli pe care le faci când ai acnee. Pașii corecți pentru pielea cu afecțiuni, Scapă de acnee: opt obiceiuri pentru o piele curată și sănătoasă, Acneea: cum se dezvoltă și de câte tipuri este. De ce nu dispare din adolescență

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play




pixel