Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul Domnului are loc a doua zi după Bobotează, la 7 ianuarie.
Astăzi, 7 ianuarie, este sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul în calendarul ortodox! Este o zi importantă care urmează Botezului Domnului (Boboteaza, pe 6 ianuarie) și marchează cinstirea celui care l-a botezat pe Hristos în râul Iordan.
În această zi, credincioșii îl celebrează pe Sfântul Ioan, numit și "Înaintemergătorul", deoarece a pregătit calea pentru venirea Mântuitorului. Totodată, este o zi specială pentru cei care poartă numele Ioan, Ion, Ioana, Ionuț și derivatele lor.
La mulți ani tuturor celor care își sărbătoresc onomastica astăzi! Dacă ai pe cineva drag cu acest nume sau poate tu însuți/însăți porți acest nume, vă urăm numai bucurii și sănătate!
Rugăciunea către Sfântul Ioan Botezătorul
”Sfinte Prorocule Ioan, Înaintemergătorule și Botezătorule al lui Hristos, neputincioasă este mintea noastră în a-ți aduce laude după cuviință. Ci destul îți este ție lauda Mântuitorului Hristos, lângă al Cărui Tron mijlocești împreună cu Preasfânta Născătoare de Dumnezeu. Pentru aceasta, îți mulțumim și cu umilință te rugăm: tinde mâna cea îngerească și risipește norul gândurilor rele care ne copleșesc pe noi. Adu pace în inimile, casele și obștile noastre. Împacă-ne cu Dumnezeu și cu aproapele nostru. Spre fapte bune ne îndeamnă și cu boldul pocăinței trezește inimile noastre ca să pricepem prețul mântuirii noastre.
Învățătorule al pocăinței, dă-ne darul străpungerii inimii și lacrimi prin care să ne curățim de păcate și sufletele noastre mai albe ca zăpada să le albim. De fărădelegi și de cei puternici ai pământului, care strică rânduiala lui Dumnezeu, scapă-ne, prin rugăciunile tale. Sfinte Ioan Înaintemergătorule, tu, despre care Scriptura spune: „Înainte de a te fi zămislit în pântece, te-am cunoscut și, înainte de a ieși din pântece, te-am sfințit și te-am rânduit proroc pentru popoare”, fii cu noi și ne luminează calea în acest veac întunecat și vrăjmaș cerului, ca, prin rugăciunile tale fiind păziți, înaintea lui Hristos, la Judecată, să dobândim partea cea de-a dreapta, împreună cu toți casnicii Săi. Amin”.
Veselia obligatorie!
Potrivit tradiției, cine nu se veselește de Sfântul Ioan riscă să fie trist tot anul.
Obiceiul "Iordănitului"
Obiceiul este inspirat de Botezul Domnului, iar numele provine de la râul Iordan, unde a avut loc acest eveniment biblic.
Tinerii iau agheasmă sfințită în ziua de Bobotează și merg prin sat, stropind cu apă sfințită pe toți cei care au participat la slujbă. Actul de stropire este considerat un gest de binecuvântare, purificare și protecție pentru anul care urmează. Cei "iordăniți" oferă tinerilor bani sau alte daruri, un gest care simbolizează recunoștința și susținerea tradiției.
Prajitură Sf. Ion. Rețeta de senzație
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News