Sf. Apostoli Petru și Pavel. De ce a primit Petru tocmai acest nume de la Iisus. Ziua lupilor, tradiții și interdicții

Autorul articolului: Elena Airini |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Stiri
sursă foto: Pixabay.com
sursă foto: Pixabay.com

Echipa Astrosens.ro le urează La Mulți Ani tuturor celor care își sărbătoresc astăzi onomastica!

Sf. Apostoli Petru și Pavel sunt sărbătoriți în fiecare an pe data de 29 iunie, după ce praznicul lor a fost anunțat de o perioadă de post. Există mai multe credințe, tradiții și obiceiuri legate de acești Sfinți, în special de Sf. Petru, cunoscut în popor ca Sînpetru de Vară.

Pe 29 iunie ortodocșii îi sărbătoresc pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Se spune în tradițiile populare românești că acești doi sfinți stau pe Lună, unul în stânga ei și celălalt în dreapta. Așadar, onorăm prezența acestora în cadrul energiei unei Luni Noi în Rac despre care poți citi mai multe aici și poți afla care este refugiul fiecărei zodii

Oamenii își păzesc ogoarele de grindină respectând timp de trei zile din acest moment ziua Sfântului Petru. Se crede că Sf. Petru patronează căldura și ploaia, când „se aude huruind în cer Sf. Petru fierbe piatra”, iar dacă va tuna sau va fulgera în această zi, nucile și alunele nu vor avea miez. Iată că acest Sfânt este asociat cu pietrele, lucru care este lesne de înțeles, având în vedere că numele său este derivat din grecescul „petra”, denumire pentru „piatră”. Acest substantiv este o traducere a cuvântului din limba aramaică, limba pe care o vorbea Iisus, și înseamnă, desigur, „piatră”. De ce l-ar fi numit Iisus pe pescarul Simon așa? Simon nu era cel mai stăpân pe el dintre Apostolii lui Iisus. În săptămâna Patimilor, acesta s-a lepădat de trei ori de Domnul, după cum se și prezisese, dar iată că Iisus a văzut mai mult în acest pescar și i-a insuflat acestuia calitățile de care avea nevoie pentru a fi nu doar un Apostol, ci un mare propovăduitor al creștinismului, murind ca un martir. 

După slujba de la biserică, se împart astăzi pentru sufletul morților mere, dar și colaci. Se face colivă, se aprind lumânări. Se spune că femeile tinere au voie abia de azi să mănânce mere noi, însă cele mai în vârstă trebuie să aștepte până la Sf. Ilie. 

Tot astăzi este și sărbătoarea lupilor, se respectă pentru a nu năvăli lupii la vite, la animalele din gospodărie. 

surse: Antoaneta Olteanu, Calendarele Poporului Român, Irina Nicolau, Ghidul sărbătorilor românești

Canon de rugăciune către Sf. Petru

Cuvinte Cel fără de început, Care ai fost întru început împreună cu Tatăl şi cu Duhul, Fiule Unule-Născut, bine eşti Cuvântat şi Preaînălţat, Dumnezeul părinţilor noştri. Sfinte Apostole Petru, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi. După dumnezeiasca rânduială a milostivirii lui Hristos învăţându-te a urma, te-ai eliberat mai înainte de patimă, Apostole Petru, a cădea în viforul lepădării. Ţie, celui întâi chemat şi foarte iubit, ca celui între Apostoli. 
Lepădarea ta cea de trei ori, cea mai înainte de patimă vindecând-o Stăpânul, cu întrebarea de trei ori cea de Dumnezeu grăită, Sfinte Apostole Petru, a întărit dragostea ta. Mai întâi pe tine te-a pus, Apostole Petru, mărturisitor iubirii celei spre Hristos, Cuvântul Cel Ce ştie toate ca un Dumnezeu. Pentru aceasta şi turma Sa cea iubită ţie ţi-a încredinţat.
Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.
Preasfântă Fecioară, Maica Mântuitorului Hristos, Mărirea tuturor cetelor cereşti şi Bucuria Sfinţilor Apostoli, împreună cu ei, roagă-te Fiului tău, ca să ne mântuiască pe noi, robii tăi.

sursă: creștinortodox.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play




pixel