Sensibilitatea la miros se numește în termeni medicali hiperosmie. Potrivit specialiștilor, toată lumea s-a confruntat cel puțin o dată cu o astfel de senzație, colegii de la DC Medical au mai multe detalii pentru noi.
Sensibilitatea la miros a afectat pe toată lumea, la un moment dat. Cel mai probabil ai simțit mult mai intens un miros. Este posibil să fi întâlnit un moment în care simțul mirosului a fost sporit. Mirosurile puternice ar putea fi copleșitoare și te pot face să simți greață. Se poate întâmpla în mod constant sau în anumite perioade de timp. În cazul în care te confrunți mai des cu sensibilitatea la miros, acesta poate fi un semn al unei afecțiuni.
Hiperosmia este o sensibilitate copleșitoare la mirosuri. Există multe motive în spatele acestei schimbări a mirosului. Unele includ genetica, modificări hormonale, și migrene. Dacă aveți hiperosmie, gustul poate fi, de asemenea, afectat. Gustul și mirosul tău sunt conectate prin sistemul tău olfactiv. Simțul crescut al mirosului poate face, de asemenea, unele arome să se simtă mai intense, arată WEB.MD.
Zona olfactivă, situată în nas, este locul în care mirosul călătorește înainte de a-ți intra în gât. De aceea, mirosul și gustul tău sunt ambele afectate. Când mirosiți mirosuri puternice care vă creează un gust în gât, este posibil să începeți să simțiți greață.
Hiperosmia este o afecțiune rară care poate fi dificil de diagnosticat. Cele mai multe cazuri se bazează pe tine și pe senzațiile pe care le experimentezi.
Persoanele cu hiperosmie pot experimenta disconfort puternic și chiar boli de la anumite mirosuri. Expunerea la mirosuri chimice, cum ar fi parfumuri sintetice, parfumuri, și produse de curățare poate declanșa un disconfort ușor până la sever. Chiar și mirosul anumitor șampoane poate fi prea mult.
Expunerea la mirosuri și vapori toxici care agravează hiperosmia poate duce la anxietate și depresie. Factorii declanșatori individuali și iritanții variază de la o persoană la alta, arată Healthline.
Sensibilitatea la miros - cauze
Hiperosmia poate fi temporară și minoră, sau poate avea efecte de durată și poate fi un semn al unei afecțiuni mai grave. De aceea, va trebui să aflați dacă există o cauză care stă la baza acestei schimbări a mirosului și gustului. Cauzele comune ale hiperosmiei includ:
Graviditate. În timpul sarcinii, veți avea modificări ale simțurilor mirosului și gustului. Hiperosmia este cel mai frecvent întâlnită la femeile gravide. Această schimbare se va întâmpla de obicei în primele luni de sarcină. Anumite alimente și mirosuri pot deveni insuportabile pentru tine și chiar pot provoca greață extremă.
Migrene. Hiperosmia se poate întâmpla atunci când ai o migrenă. Acest sentiment de sensibilitate la miros se va întâmpla în timpul fazei de durere de cap.
Afecțiuni neurologice. Crizele care vin din mijlocul lobului vostru temporal - partea creierului care stochează amintiri - vă pot da un fals sentiment de mirosuri puternice. Aceasta este considerată o halucinație olfactivă. Aceste mirosuri sunt un semn că sunteți pe cale de a avea o criză.
mai multe detalii în continuarea articolului pe DC Medical.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News