România va trece de la ora de iarnă la ora de vară în ultimul weekend din martie, în noaptea de 25 spre 26 martie. Ora 3:00 va deveni ora 4:00.
Schimbarea orei de vară poate avea un impact major asupra sănătății, chiar dacă cei mai mulți dintre noi reușesc să își ajusteze ceasul biologic.
Cercetătorii au descoperit că trecerea la ora de vară, în fiecare martie, în unele țări în a doua sâmbătă spre duminică din lună, în altele în ultima, este legată de efecte negative grave asupra sănătății, inclusiv o creștere a atacurilor de cord și a lipsei de somn la adolescenți. De asemenea, aceștia susțin că revenirea la ora de iarnă nu are același impact precum schimbarea din martie.
”Am studiat avantajele și dezavantajele acestor ritualuri bianuale timp de mai bine de cinci ani, în calitate de profesor de neurologie și pediatrie și director al diviziei de somn a Centrului Medical al Universității Vanderbilt.
A devenit clar pentru mine și pentru mulți dintre colegii mei că trecerea la ora de vară în fiecare primăvară afectează sănătatea imediat după schimbarea ceasului și, de asemenea, pentru cele aproape opt luni în care americanii rămân la ora de vară.
Cu toate acestea, cele două schimbări de oră - oricât de zguduitoare ar fi - nu sunt egale.
De asemenea, susține neurologul, diferența dintre cele două schimbări este dată de impactul pe care îl are lumina naturală, în special la primele ore ale dimineții, asupra sănătății, prin stabilirea ritmurilor naturale ale organismului.
”Ea ne trezește și ne îmbunătățește vigilența. De asemenea, lumina de dimineață îmbunătățește starea de spirit - cutii de lumină care simulează lumina naturală sunt prescrise pentru utilizare dimineața pentru tratarea tulburărilor afective sezoniere”, mai spune neurologul.
Schimbarea orei, soluții pentru a evita efectele neplăcute
Iată câteva modalități simple de a face mai ușoară această trecere la ora de vară:
- setați alarma să vă sune cu jumătate de oră mai devreme decât de obicei duminica. Acest lucru vă va ajuta să vă dați mai ușor din pat în dimineața zilei de luni și să nu resimțiți pierderea unei ore de somn așa de profund.
De altfel, specialiștii în somn recomandă să aveți aceeași oră de culcare și de trezire, indiferent că vorbim de zilele de muncă sau cele de la final de săptămână.
- dimineața, primul lucru pe care trebuie să-l faceți e să mâncați un mic dejun sănătos. Alimentele vă fac corpul să înțeleagă că a început ziua.
- faceți o plimbare, chiar și scurtă, în duminica de după schimbarea orei. Lumina, și mai ales lumina soarelui, ajută la ajustarea ceasului intern al corpului.
Citește continuarea pe DC Medical.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News