Șase lucruri pentru care nu trebuie să te scuzi niciodată. TU ești cea mai importantă persoană!

Autorul articolului: Alexandra-Valentina Dumitru |
Data publicării:
| Categorie: Wellness
Freepik.com
Freepik.com

Te scuzi pentru aproape tot, chiar și atunci când nu ești vinovat? A cere iertare pentru anumite lucruri este un aspect important al politeții pe care l-ai învățat toată viața, dar ți s-a predat și despre lucrurile pentru care nu ar trebui să te scuzi.

Ai spus vreodată lucruri de genul: „Îmi pare atât de rău că întreb asta, dar..." sau poate cineva s-a grăbit și a intrat în tine și tot ce ai spus a fost „Îmi pare rău, am fost în calea ta"?

Potrivit unui psiholog, scuzarea excesivă poate proveni din faptul că suntem prea aspri cu noi înșine sau că ne criticăm pentru lucruri în loc să recunoaștem că toată lumea face greșeli și nimeni nu se așteaptă ca tu să fii perfect.

Iată câteva lucruri pentru care nu ar trebui să spui niciodată  „Îmi pare rău":

Pentru că ai o opinie. Potrivit unui psihoterapeut, cei care se scuză excesiv simt adesea că sunt o povară pentru ceilalți, că dorințele, nevoile și gândurile lor nu sunt importante. Această senzație poate avea rădăcini diferite, una dintre ele fiind rezultatul traumelor din copilărie. Din cauza acestui lucru, poți să te simți rușinat că ai o opinie sau poate că îți este frică să fii în dezacord cu cineva. Dar atât timp cât ești respectuos cu toată lumea și nu-i insulți intenționat pe alții, ai dreptul să ai o opinie, chiar dacă cineva nu este de acord cu tine. Nu trebuie să-ți schimbi atitudinea și valorile doar ca să se potrivească punctului de vedere al altcuiva.

Pentru că-ți pui nevoile pe primul loc. Poate că ai fost lăudat pentru că-I pui mereu pe alții înaintea ta și ai învățat că e mai bine să te sacrifici pentru alții și să te gândești mai puțin la tine. A fi amabil este cu siguranță ceva la care ar trebui să aspiri, dar să te neglijezi pe tine nu este modalitatea corectă de a o face. Uneori, totul poate deveni atât de copleșitor și ai nevoie doar să ai grijă de tine fără să simți că-i dezamăgești pe ceilalți.

Cum depășești emoțiile negative? Încearcă zilnic acest exercițiu pentru minte!

Pentru că-ți oprești telefonul. Știi momentul când vrei să te uiți la un film fără să vorbești cu nimeni, dar telefonul tău sună constant cu mesaje, notificări și apeluri și nu poți obține nici măcar un moment de singurătate? Să-ți iei timp pentru tine și să nu fii disponibil pentru o perioadă nu este nepoliticos și fiecare are nevoie de o pauză din când în când, inclusiv tu. Deci, nu te simți rău pentru a pune lumea online pe pauză pentru o perioadă.

Pentru că-ți exprimi sentimentele. Lucruri se întâmplă care te pot face să simți o gamă largă de emoții: furie, frustrare, frică, fericire extremă, tristețe. A avea emoții este ceea ce te face uman, dar uneori poți simți că devii o povară dacă le exprimi. Crezi că deranjezi oamenii din jur cu sentimentele tale și ești tentat să spui „Îmi pare rău, nu vreau să te deranjez". Încearcă să îți amintești că ai dreptul să simți și să îți exprimi emoțiile.

Pentru că plângi. Similar cu exprimarea emoțiilor, uneori viața devine copleșitoare și trebuie să plângi. Ai experimentat vreodată să te simți mai bine după ce ai plâns, ca și cum povara de pe umerii tăi s-ar fi topit brusc? Când ești în jurul altor oameni și simți nevoia să plângi, ai putea simți rușine și teamă de ce vor crede despre tine dacă îți văd lacrimile. Încerci să-ți înghiți lacrimile și să începi să te scuzi, dar nu plângi intenționat, este ceva ce corpul tău face pur și simplu, la fel cum strănuți sau tușești. Deci, dacă cineva vrea să te judece, este problema lor. Nu te simți vinovat dacă o lacrimă îți scapă.

CINCI tipuri de singurătate. Te ajută să te cunoști mai bine!

Pentru modul în care arăți. Ai experimentat vreodată comentarii necerute despre aspectul tău? Poate că îți vopsești părul în culori nebune, ai piercing-uri sau o mulțime de tatuaje sau poate ești prea. Comentariile te pot face să te simți rău până la punctul în care simți nevoia să te scuzi pentru asta. Percepția că nu arăți suficient de bine poate provoca multă anxietate, astfel că ai putea să te temi de judecata celor din jur. Ești liber să te exprimi prin stilul tău, iar fiecare mică imperfecțiune te face frumos și unic.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience


pixel