Sărbătoarea Sfântului Andrei. Ce să faci în această zi și care sunt superstițiile de care să ții cont, ca să-ți meargă bine

Autorul articolului: Gentiana Mocanu-Pavel |
Data publicării:
| Categorie: Social
Freepik.com
EXCLUSIV
Freepik.com

În fiecare an, pe 30 noiembrie, românii se bucură de sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, considerat și ocrotitorul țării, pentru că a vorbit despre cuvântul Domnului pe aceste meleaguri.

Din acest motiv, în credința populară au apărut multe tradiții care au legătură cu această zi sfântă. Descoperă care sunt tradițiile și obiceiurile de Sfântul Andrei și ce să faci, ca să-ți meargă bine tot anul!

 

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei

Există numeroase tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei, de care oamenii țin cont pe data de 30 noiembrie a fiecărui an. Desigur, acestea pot să difere, în funcție de zona țării. Iată câteva dintre ele:

Se pune grâu la încolțit. Probabil cea mai populară tradiție de Sfântul Andrei vorbește despre grâu, care se pune la încolțit. Dacă acesta crește îndeajuns până de Anul Nou, înseamnă că noul an va fi bogat. În cazul în care nu crește, conform superstițiilor, vei avea un an mai greu.

Se pune busuioc sub pernă. Un alt obicei popular în această zi este legat de fetele nemăritate. Ca să-și viseze ursitul, fetele sunt încurajate să pună câteva fire de busuioc sfințit sub pernă și să spună o rugăciune înainte de culcare. Bărbatul care apare în vis este ursitul și cel cu care se vor căsători.

- Se pun boabe de grâu sub pernă. Tinerele căsătorite pot să pună sub pernă 41 de boabe de grâu. În cazul în care visează că un bărbat le fură grâul, cu acela se vor mărita.

- Tradiția spune că poți împiedica spiritele rele să pătrundă în casă de Sfântul Andrei dacă întorci toate vasele, cănile și paharele cu gura în jos. Poți să adaugi și câteva picături de agheasmă în apă, ca să te protejezi de spiritele rele.

- Oamenii își dau seama de cum va fi iarna care urmează și după vremea din 30 noiembrie. Este o zi întunecată, cu nori negri? Înseamnă că va veni o iarnă grea.

- Cei care vor să se protejeze de spiritele rele pot să folosească usturoiul, pentru a unge pragurile casei, geamurile sau ușile.

Citește și: Sfântul Andrei, cele mai frumoase mesaje și felicitări. Cui trebuie să-i spui "La mulți ani!"

Ce să nu faci de Sfântul Andrei

Ziua Sfântului Andrei este denumită și Ziua Lupilor. Se spune că lupii pot să coboare prin sate și să mănânce animalele. Așadar, ar fi bine să nu pomenești nimic de ei în această zi.

În noaptea de 30 noiembrie, o altă superstiție spune că apar strigoii, de aceea nu este bine să lași afară coase, furci sau alte unelte din gospodărie. Tot în această zi, nu se țese și nu se coase, ci se profită de ziua liberă pentru a te odihni.

Mai mult, este cunoscut faptul că, dacă îți piepteni părul în această zi sfântă și cad fire, înseamnă că vei avea tot atâtea ghinioane în anul următor.

Ții cont de vreo superstiție de Sfântul Andrei?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play




pixel