Sărbatoare 19 iulie 2024. Rugăciuni către Sfânta Macrina și Sfântul Cuvios Serafim de Sarov pentru cei aflați la necaz

Autorul articolului: Astrosens Team |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Spiritualitate
Sursa: pixabay.com
Sursa: pixabay.com

Pe data de 19 iulie, în calendarul ortodox sunt prăznuiți mai mulți sfinți, printre care și Sfânta Macrina și Sfântul Cuvios Serafim de Sarov.

Acești sfinți sunt pomeniți astăzi, înaintea marii sărbători de mâine, cea a Sfântului Ilie!

Sfânta Macrina

Sfânta Macrina cea Tânără a trăit în secolul al IV-lea și a fost sora mai mare a Sfântului Vasile cel Mare și a Sfântului Grigorie de Nyssa. Ea este cunoscută pentru viața ei ascetică și pentru influența spirituală pe care a avut-o asupra fraților săi. A fost călugăriță și a întemeiat împreună cu mama sa o mănăstire pe proprietățile familiei, unde a trăit în rugăciune și nevoință.

Sfântul Cuvios Serafim de Sarov

Sfântul Serafim de Sarov este unul dintre cei mai cunoscuți sfinți ruși, fiind prăznuit pe 2 ianuarie, dar și pe 19 iulie, ziua aflării moaștelor sale. Născut în 1759, el a devenit călugăr și s-a retras în pustia de lângă mănăstirea Sarov, unde a dus o viață de ascetism extrem. Este renumit pentru învățăturile sale despre rugăciune și pentru faptul că le oferea sfaturi și vindecări numeroșilor pelerini care îl vizitau. Una dintre cele mai cunoscute expresii ale sale este "Dobândește pacea și mii de oameni în jurul tău se vor mântui.”

Prăznuirea acestor sfinți pe 19 iulie ne oferă prilejul de a reflecta asupra vieților lor sfinte și de a ne inspira din exemplul lor de credință și dăruire.

Aceste rugăciuni sunt rostite de credincioși pentru a cere mijlocirea sfinților în fața lui Dumnezeu și pentru a obține ajutor în diverse nevoi spirituale și materiale.

Rugăciune către Sfânta Macrina

Troparul Sfintei Macrina
Ton 8

"Întru tine, Maică, cu osârdie s-a mântuit cel după chip, că luând crucea, ai urmat lui Hristos, și lucrând, ai învățat să nu se uite la trup, căci este trecător, ci să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta și cu îngerii se bucură, Preacuvioasă Maică Macrina, duhul tău."

Condacul Sfintei Macrina
Ton 4

"Pe sora lui Vasile cel Mare, și cugetătoarea de Dumnezeu Macrina, venind să o cinstim, laude să-i aducem, ca uneia ce a rușinat meșteșugirile vrăjmașului, și cu înfrânarea a strălucit; căci, împreună cu cei fără de trupuri, se roagă Domnului, pentru noi toți."

Rugăciune către Sfântul Cuvios Serafim de Sarov

Troparul Sfântului Serafim de Sarov
Ton 4

"Din tinerețe ai iubit pe Hristos, fericite, și, dorind a sluji numai Lui, în pustie neîncetat te-ai rugat și nevoindu-te cu inimă smerită, te-ai făcut pildă de viață îngerească. Pentru aceasta, ai și fost luminat cu darul Preasfântului Duh. Serafime, Părintele nostru, roagă-te lui Hristos Dumnezeu, să ne mântuiască sufletele noastre."

Condacul Sfântului Serafim de Sarov
Ton 2

"Cel ce din copilărie ai iubit pe Hristos, Serafime prealăudate, și ai slujit Lui cu viață îngerească, prin rugăciuni, postiri și privegheri, te-ai făcut vas ales al Sfântului Duh. Pentru aceasta, te îmbogățești cu dar de tămăduiri și sufletele celor ce aleargă la tine le îndreptezi. Slavă Celui ce ți-a dat ție putere, slavă Celui ce te-a încununat, slavă Celui ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri."

Aceste rugăciuni pot fi rostite de credincioși în zilele de prăznuire ale sfinților, dar și în orice alt moment în care simt nevoia de mijlocirea lor.

Rugăciuni și Psalmi de rostit în vreme de secetă. Roagă-te pentru ploaie!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play


DC Media Group Audience

Asociatia Astrologilor


pixel