Sake este o băutură de culoare deschisă, necarbogazoasă, cu o aromă dulce și un conținut alcoolic de 14 până la 16%.
Sake, scris și ca saké, este o băutură alcoolică japoneză făcută din orez fermentat. Sake este o băutură de culoare deschisă, necarbogazoasă, cu o aromă dulce și un conținut alcoolic de 14 până la 16%.
Uneori, sake este considerat în mod eronat un vin, având în vedere aspectul său și conținutul alcoolic. Cu toate acestea, sake este făcut printr-un proces cunoscut drep „fermentație paralelă multiplă”, prin care amidonul orezului este transformat în zahăr, fiind urmat de conversia în alcool. În urma procesului, dimensiunea bobului de orez este redusă cu până la 70%.
Producția începe cu kome-koji, un preparat de orez fiert la aburi și koji (Aspergillus oryzae), o ciupercă care transformă amidonul de orez în zaharuri fermentabile. Koji este amestecat cu apă și orez proaspăt fiert la aburi, în mod tradițional manual, iar apoi este înfășurat într-o pătură și incubat pentru a forma un material dulce și sfărâmicios. Acesta este apoi pus într-o cuvă cu mai mult orez și apă.
Acest amestec, lăsat să fermenteze timp de aproximativ patru săptămâni cu drojdie de sake (Saccharomyces cerevisiae), devine moto, cu un conținut alcoolic de aproximativ 11%. Mai mult koji, orez fiert la aburi și apă sunt adăugate la cuvă, iar astfel începe a doua fermentare, care durează aproximativ șapte zile.
În timpul acestui proces, boabele rămân într-o singură cuvă, fapt ce distinge fermentarea pentru sake de procesele de fermentare pentru alte tipuri de alcool, inclusiv berea. După încă o săptămână, sake este filtrat, pasteurizat și îmbuteliat. Alcoolul poate fi adăugat până la nivelul dorit.
În Japonia, acolo unde este băutura națională, sake este servit într-un mod cu adevărat special. Înainte de a fi servită, băutura se încălzește într-o sticlă mică de ceramică sau porțelan numită tokkuri. Sake este de obicei sorbită dintr-o ceașcă mică de porțelan numită sakazuki. Sake de calitate premium, care are o aromă delicată, se servește rece sau cu gheață. Sake este cel mai bun atunci când este consumat la mai puțin de un an de la îmbuteliere.
Fabricarea de sake a început la scurt timp după introducerea cultivării orezului în Japonia în secolul III î.Hr. Prima mențiune scrisă referitoare la sake datează din secolul III e.n., iar prima referire la fabricarea sa datează din secolul al VIII-lea. În Japonia antică, sake a fost produs în principal la curtea imperială și la temple, însă, începând cu secolul XII, populația generală a început să producă sake.
La începutul secolului al XVI-lea, procesul modern de fabricare de sake fusese aproape perfecționat. Cu toate acestea, deficitul de orez din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial a determinat producătorii să adauge alcool distilat la amestecul de orez.
Asta a avut efectul neintenționat de a crește semnificativ producția de sake, fapt ce le-a permis producătorilor să facă față mai ușor cererii. După aceea, sake produs cu adaos de alcool a devenit mult mai comun, scrie Britannica.
Sake este băutura pentru kami (zeii) din Shintō, religia indigenă japoneză. Sake este băut la festivaluri și este inclus în ofrandele pentru kami. În cadrul unei nunți tipice Shintō, cuplul desfășoară o ceremonie de băut sake din pahare de lac, scrie Descopera.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News