Consumul global de medicamente antidepresive (AD) a crescut dramatic în ultimele două decenii, europenii fiind cei mai mari consumatori. Utilizarea antidepresivelor a crescut de aproape două ori şi jumătate între 2000 şi 2020 în 18 ţări europene, potrivit datelor Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). Datele OCDE arată, de asemenea, o creştere dramatică a anxietăţii şi depresiei în timpul pandemiei COVID-19.
Ţările cele mai fericite folosesc mai puţine medicamente antidepresive? Cum explică cercetătorii creşterea bruscă a consumului de antidepresive?
Seturile de date ale OCDE demonstrează consumul de doze zilnice definite (DDD) de "N06A-Antidepresive". Acest grup "cuprinde preparate utilizate în tratamentul depresiilor endogene şi exogene", potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Consumul mediu de antidepresive în 18 ţări europene a fost de 30,5 DDD la 1.000 de persoane pe zi în anul 2000, urmând să ajungă la 75,3 DDD în 2020, ceea ce reprezintă o creştere de 147%. Dar această medie generală ascunde puncte de plecare foarte diferite pentru consumul de antidepresive în 2000 în anumite ţări, variind de la 6,4 DDD în Estonia la 70,5 DDD în Islanda. Republica Cehia a înregistrat cea mai mare creştere, cu 577%, în timp ce în Franţa a crescut doar cu 38%, ceea ce face ca în aceaste ţări să se înregistreze cea mai mică schimbare între 2000 şi 2020, deşi de la un nivel relativ ridicat. În aceeaşi perioadă, consumul a crescut cu 304% în Portugalia, cu 256% în Regatul Unit, cu 208% în Spania şi cu 200% în Germania. O privire mai atentă asupra a cinci ţări selectate - Franţa, Germania, Portugalia, Spania şi Suedia - pe parcursul a 20 de ani demonstrează modul în care variază utilizarea medicamentelor antidepresive. În timp ce creşterea este foarte scăzută în Franţa, în special în ultimii 15 ani, în Portugalia aceasta a crescut vertiginos în ultimele două decenii. Graficul cu bară de rasă arată, de asemenea, modul în care consumul de antidepresive a crescut de la an la an în ţările europene. În 14 din 18 ţări, consumul de medicamente antidepresive a crescut de peste două ori.
Analizând schimbările din ultimul deceniu, avem date pentru 24 de ţări europene. În 2020 consumul de medicamente antidepresive la 1.000 de persoane pe zi a variat de la 20 DDD în Letonia la 153 DDD în Islanda. Aceasta este urmată de Portugalia (131 DDD), Regatul Unit (108 DDD în 2017), Suedia (105 DDD) şi Spania (87 DDD). În 2020 utilizarea medie în aceste 24 de ţări a fost de 68 DDD. Cele mai mari trei ţări în funcţie de populaţie, şi anume, Turcia (49 DDD), Franţa (55 DDD) şi Germania (62 DDD), au înregistrat toate o utilizare sub medie.
Datele privind ţările europene nu sugerează că, cu cât oamenii sunt mai fericiţi, cu atât mai puţin consumă antidepresive. Islanda, care a fost a doua cea mai fericită ţară din lume în 2020, conform World Happiness Report, are cel mai mare consum de antidepresive din Europa. Suedia, care s-a clasat pe locul şase în Raportul privind fericirea, are a patra cea mai mare utilizare de antidepresive, cu 105 DDD. Finlandezii, care au fost cea mai fericită naţiune conform raportului, au folosit 82 DDD de antidepresive, ceea ce a plasat Finlanda pe locul şapte din 24 de ţări. Letonia, care are cel mai mic consum, cu 20 de doze zilnice, s-a clasat pe locul 34 în Raportul Mondial al Fericirii. Ungaria, care urmează Letonia cu 30 DDD, s-a situat pe locul 43 în topul fericirii. Consumul de antidepresive a scăzut doar în Danemarca în ultimii 10 ani. Consumul de medicamente antidepresive a crescut cu 36,5% între 2010 şi 2020 în 24 de ţări europene, consumul mediu zilnic crescând de la 49,8 DDD la 68 DDD. Danemarca este singura ţară care a înregistrat o scădere a consumului de antidepresive în ultimul deceniu, cu o scădere de 4 la sută. Estonia a înregistrat cea mai mare creştere, cu 133%, în timp ce consumul a crescut doar cu 2% în Franţa. Acesta s-a dublat în Marea Britanie şi a crescut cu 50% în Turcia. Schimbarea a fost sub 25% în 10 ţări.
Costul cheltuielilor cu medicamentele antidepresive reprezintă o povară pentru cetăţeni şi pentru ţările lor. În 2020, Germania a cheltuit 812 milioane de dolari (783 milioane de euro) pe antidepresive. Spania (649 de milioane de dolari sau 626 de milioane de euro) şi Italia (456 de milioane de dolari sau 440 de milioane de euro) sunt celelalte ţări fruntaşe în ceea ce priveşte cheltuielile pentru antidepresive. Raportul dintre cheltuielile pentru antidepresive şi totalul vânzărilor de produse farmaceutice sugerează că acestea reprezintă un cost semnificativ în unele ţări. În 2020 medicamentele antidepresive au reprezentat 4% din vânzările farmaceutice în Portugalia, comparativ cu 2,7% în Spania, 2,2% în Austria, 1,9% în Turcia şi 1,4% în Germania.
Nu există date oficiale comparabile cu privire la ponderea persoanelor care au declarat că suferă de depresie cronică sau că au consultat un psiholog, un psihoterapeut sau un psihiatru. Cu toate acestea, rezultatele sondajelor publicate de Eurostat oferă unele informaţii. În 2019, Eurostat a constatat că 7,2% dintre cetăţenii UE au raportat că suferă de depresie cronică, ceea ce reprezintă doar o creştere infimă faţă de 2014 (+0,3%). În 2019, dintre ţările UE, Portugalia (12,2%) a avut cea mai mare pondere a populaţiei care a raportat depresie cronică, urmată de Suedia (11,7%), Germania şi Croaţia (ambele 11,6%). Ponderea persoanelor care au raportat depresie cronică a fost cea mai mică în România (1,0%), Bulgaria (2,7%) şi Malta (3,5%). Este interesant faptul că Islanda (15,6%) şi Portugalia (12,2%), primele două ţări în topul celor care au raportat depresia cronică, au avut şi cel mai mare consum de antidepresive, cu 153 DDD şi, respectiv, 131 DDD în 2020.
Studii recente publicate de OCDE au constatat că sănătatea mintală s-a deteriorat semnificativ de la începutul pandemiei COVID-19. Începând din martie 2020, prevalenţa anxietăţii şi a depresiei a crescut în 15 ţări OCDE selectate, inclusiv în mai multe ţări europene. Prevalenţa anxietăţii la începutul anului 2020 a fost dublă sau mai mare decât dublă faţă de cea observată în anii anteriori în Belgia, Franţa, Italia, Mexic, Noua Zeelandă, Regatul Unit şi SUA. Prevalenţa depresiei la începutul anului 2020 a fost, de asemenea, dublă sau mai mare decât dublă faţă de cea observată în anii anteriori în Mexic, Australia, Belgia, Canada, Franţa, Republica Cehă, Mexic, Suedia, Regatul Unit şi SUA. Cu toate acestea, deoarece metodele de sondaj diferă de la un studiu la altul, nu este posibil să se ofere comparaţii solide între ţări.
În timp ce prevalenţa anxietăţii şi a depresiei a crescut semnificativ în timpul pandemiei COVID-19, a crescut şi consumul de medicamente antidepresive. Există o creştere de cel puţin 10% a consumului între 2019 şi 2021 în cele 14 ţări OCDE pentru care sunt disponibile date. De exemplu, consumul a crescut cu 22% în Letonia în aceşti doi ani, dar doar cu 1% în Ungaria. Cu toate acestea, acest lucru se înscrie în contextul unei tendinţe constante de creştere a consumului de antidepresive în ultimii 20 de ani. Prin urmare, sunt necesare mai multe cercetări pentru a înţelege orice posibil impact al pandemiei asupra acestor creşteri recente.
Există o serie de explicaţii potenţiale pentru această creştere din ultimele două decenii. Cercetătorii care au studiat influenţele asupra tendinţelor de prescriere a antidepresivelor în Marea Britanie între 1995 şi 2011, au sugerat că această creştere poate fi atribuită unei mai bune recunoaşteri a depresiei, disponibilităţii de noi medicamente antidepresive, schimbărilor în atitudinea pacienţilor, disponibilităţii terapiilor, evoluţiei ghidurilor clinice şi lărgirii gamei de indicaţii tratate cu antidepresive, relatează Rador.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News