Rețete de toamnă din anii 1800 care îți vor transforma bucătăria într-o călătorie în timp!

Autorul articolului: Gentiana Mocanu-Pavel |
Data publicării:
| Categorie: Practic
freepik.com
freepik.com

Într-o perioadă în care fiecare masă era preparată cu ingrediente proaspăt culese și metode tradiționale de gătit, bucătăria era inima casei!

Te invităm să descoperi gusturi uitate, inspirate din rețetele stră-străbunicilor noștri!

Există rețete de toamnă din secolul al XIX-lea care reflectă obiceiurile culinare tradiționale și folosirea ingredientelor de sezon. În anii 1800, oamenii foloseau tehnici de conservare și gătit pentru a profita de bogăția sezonului de toamnă, când recolta era din belșug. Iată câteva rețete de toamnă din acea perioadă.

Tartă cu mere

Merele erau un ingredient de bază în rețetele de toamnă. O tartă cu mere din anii 1800 folosește aluat de casă și o umplutură tradițională.

Ingrediente

6 mere mari (de preferat soiuri de toamnă, precum Jonathan sau Granny Smith)

100 g de zahăr

1 linguriță scorțișoară

1/2 linguriță nucșoară

2 linguri de unt

2 foi de aluat (una pentru bază, una pentru acoperit)

Mod de preparare

- Curăță și feliază merele.

- Întinde prima foaie de aluat într-o tavă de tartă.

- Amestecă merele cu zahărul, scorțișoara și nucșoara, apoi pune amestecul peste aluat.

- Adaugă câteva bucăți de unt peste mere.

- Acoperă cu a doua foaie de aluat, taie câteva crestături pentru a permite aburului să iasă.

- Coace la 180°C până când crusta devine aurie și umplutura este fragedă (aproximativ 45-50 de minute).

Dovleac copt cu miere și condimente

Ingrediente

1 dovleac mic

2-3 linguri de miere

1 linguriță scorțișoară

1/2 linguriță ghimbir

1 linguriță unt

Mod de preparare

Taie dovleacul în felii groase, scoate semințele.

Unge fiecare felie cu miere și presară scorțișoară și ghimbir.

Pune câteva bucăți de unt deasupra fiecărei felii.

Coace dovleacul în cuptor la 180°C timp de 45-50 de minute sau până când devine moale și caramelizat pe margini.

Supă de napi și morcovi

Napii erau foarte populari în secolul al XIX-lea, deoarece era o legumă ușor de cultivat și de conservat.

Ingrediente

3 napi medii

3 morcovi mari

1 ceapă

2 linguri de unt sau untură

1 litru de supă de carne (sau apă, pentru varianta de post)

Sare și piper după gust

Mod de preparare

- Curăță și taie napii și morcovii în cuburi, iar ceapa toac-o mărunt.

- Într-o oală, călește ceapa în unt până devine translucidă.

- Adaugă napii și morcovii, amestecând ușor timp de câteva minute.

- Toarnă supa de carne (sau apa) și lasă să fiarbă până când legumele sunt fragede (aproximativ 30 de minute).

- Pasează supa cu un blender pentru o consistență cremoasă sau las-o așa, după preferință.

- Asezonează cu sare și piper.

Gem de prune

Ingrediente

1 kg de prune

500 g zahăr

1 baton de scorțișoară (opțional)

1 linguriță suc de lămâie

Mod de preparare

- Spală și taie prunele în jumătate, scoțând sâmburii.

- Pune prunele într-o oală mare și adaugă zahărul și scorțișoara.

- Fierbe la foc mic, amestecând din când în când pentru a nu se lipi, până când fructele se descompun și gemul capătă o consistență groasă (aproximativ 1-2 ore).

- Adaugă sucul de lămâie pentru a intensifica aroma.Pune gemul fierbinte în borcane sterilizate și sigilează-le.

Să pornim într-o călătorie culinară! Care sunt cele mai interesante rețete din lume?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play




pixel