Plăcintele cu cartofi și mujdei sunt perfecte pentru perioada postului. Vezi cum se prepară.
Ingrediente
Aluat
500 gr făină albă 000
300 ml apă călduţă
1 pachet drojdie proaspătă de 25 gr (sau un plic drojdie uscată)
2 linguriţe sare
1 linguriţă zahăr
Umplutură
1 kg cartofi
6-7 linguri ulei
piper
sare
Mujdei
5-6 căţei usturoi
4 linguriţe ulei
sare, piper
1 linguriţă boia
ulei pentru prăjit
Cum se prepară
Facem maia din drojdie, puţină apă călduţă şi zahăr. Frământăm aluatul din toate ingredientele până devine elastic şi se desface de pe mâini, apoi îl lăsăm la crescut cel puţin 1 oră. În acest timp, preparăm umplutura: se fierb cartofii tăiaţi cubuleţe, se scurg de apă şi apoi se sfărâmă ca pentru piure. Adăugaţi încet uleiul până ce cartofii se leagă. Condimentaţi cu sare după gust şi mult piper, piureul trebuie să fie picant, potrivit e-retete.ro.
Pe masa de lucru dată cu făină împărţim aluatul în două, apoi fiecare bucată iar în două şi apoi fiecare din cele 4 bucăţi iar în două. Obţinem astfel 8 bile de aluat aproximativ egale. Întindeţi fiecare bucată de aluat cât de subţire puteţi. Pe jumătate din el aşezaţi 2 linguri de umplutură. Aduceţi cealaltă jumătate de aluat peste cea cu umplutură şi apăsaţi cu degetele la capăt, să sigilaţi umplutura. Mai întindeţi puţin cu sucitorul plăcinta obţinută, aveţi însă grijă să nu iasă umplutur afară.
Într-o tigaie antiaderentă, puneţi ulei de un deget la încins. Când e fierbinte, prăjiţi plăcintele pe ambele părţi, până se rumenesc. Dacă în timpul coacerii au tendinţa să se umfle, înţepaţi-le cu furculiţa în câteva locuri. Pregătiţi mujdeiul: striviţi căţeii de usturoi şi frecaţi-i cu puţină sare până se înmoaie. Adăugaţi apoi uleiul, încet ca la maioneză, şi frecaţi să se încorporeze bine, până se face pastă. Adăugaţi piper şi boia şi apoi diluaţi cu câteva linguri de apă. Serviţi plăcintele unse cu mujdei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News