Rețetă cafea grecească. Patru variante

Autorul articolului: Andreea Filimon |
Data publicării:
| Categorie: Wellness
foto pixabay/ Rețetă cafea grecească
foto pixabay/ Rețetă cafea grecească

Cafeaua grecească este o cafea puternică, servită cu spumă deasupra (kaimaki) și cu zaț în partea de jos a cănii. Este o cafea pregătită din boabe de cafea măcinate foarte fin, fără filtrare. 

Prepararea cafelei grecești cere un pic de tehnică și mult ”meraki”, adică pasiune. Înainte de a începe, aveți nevoie de echipamentul potrivit: de un ibric (briki sau cezve, la turci) și de o ceașcă de cafea ”grecească”, adică de o ceașcă de aprox 60 - 70 de mililitri. O cafea foarte bună este cafeaua care face spumă la suprafață, în ibric, și care-și păstrează spuma în timpul servirii, în ceașcă. 

În primul rând, pentru a face cafea grecească, folosiți ceașca pentru a măsura apa necesară pentru fiecare ceașcă de cafea, astfel încât să aveți proporțiile potrivite. Aveți grijă să nu amestecați cafeaua tot timpul, în timp ce este preparată. Se amestecă doar la început și apoi se lasă să se încălzească. Acordați un pic mai multă dragoste și atenție pentru a crea spuma cremoasă (kaimaki), care conferă cafelei grecești o textură caracteristică, după cum scrie mygreekdish.com. Sursa citată amintește să nu uitați ca, pe lângă cafea, să serviți un pahar rece cu apă și să vă bucurați de savoarea cafelei. 

Cafeaua grecească este preparată în funcție de preferință și există patru tipuri principale. Pentru fiecare tip veți avea nevoie de cantități diferite de zahăr și cafea. Încercați să experimentați pentru a afla care se potrivește gustului dvs.: 

”Sketos” (simplu, fără zahăr): Dacă vă place cafeaua fără zahăr, adăugați doar 1 linguriță de cafea.

”Metrios” (dulce mediu): 1 linguriță de cafea, 1 linguriță de zahăr

”Glykos” (dulce): 1 linguriță de cafea, 2 linguri de zahăr

”Vary glykos” (cafea dulce extra-puternică): 3 lingurițe de zahăr și 2 lingurițe de cafea. 

Iată și câteva secrete despre cafea: 

- Ideal este să bei cafea prăjită recent, cu cel mult 7 zile înainte. După aproximativ o săptămână, cafeaua pierde aproximativ 75% din arome. 

- Cafeaua își pierde gustul și aromele la scurt timp după ce este măcinată. Ideal ar fi să macini boabele de cafea chiar înainte de a o prepara. 

- Cântărește, nu măsura cu lingurița. Astfel, dacă faci cafea după o rețetă preferată, important e să nu te păcălești și să măsori cu recipiente, ci să cântărești cu cântarul de bucătărie, pentru că sunt mari diferențe de volum și greutate în funcție de forma cafelei (boabe, măcinată dur, măcinată fin). 

- Pre-clătiți filtrul de hârtie, pentru a nu da gust de carton cafelei. 

- Prepară cafea cât să bei o dată. După 10 minute, își pierde aroma. 

- Cafeaua proaspăt măcinată cu o râșniță conică are un gust mai bun decât una pre-măcinată. 

- Cafeaua este 98% apă. Astfel, dacă apa are gust bun și cafeaua va fi bună. Astfel, ar fi ideal să treci apa printr-un filtru înainte de a prepara cafeaua, pentru că apa îi poate da cafelei un gust inclusiv amar. Cafenelele cheltuie pe aparatele de filtrare a apei cât pe aparatele de preparare a cafelei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play




pixel