Regina Maria a iubit necondiționat acest popor, pe care l-a apărat cu prețul unor uriașe sacrificii.
Regina Maria a avut un rol crucial în destinul şi evoluţia României, ţară cu care, aşa cum spunea de fiecare dată, 'Dumnezeu o binecuvântase'.
Maria Alexandra Victoria, cea care urma să devină prima regină a României Mari, s-a născut la 29 octombrie 1875, în Kent, Anglia, fiind cel de-al doilea copil al ducelui Alfred de Saxa - Coburg - Gotha şi al marii ducese Maria Alexandrovna Romanova, unica fiică a ţarului Alexandru al II-lea al Rusiei.
Principesa Maria şi principele moştenitor Ferdinand s-au întâlnit cu prilejul unei reuniuni puse la cale în martie 1892, la Munchen, de către mama principesei şi împăratul Wilhelm al II-lea, la care a fost invitat şi regele Carol I. Cei doi principi s-au logodit în luna mai, iar la 29 decembrie 1892/10 ianuarie 1893, principele Ferdinand se căsătorea cu Maria, în cadrul unei ceremonii organizate la Sigmaringen.
'La sosirea în Bucureşti a cuplului Ferdinand şi Maria, aceasta a fost primită de către oficialităţile locale cu salutul: 'Bine ai venit, mireasă, de Dumnezeu aleasă spre a patriei cinstire!'. Începând din acel moment, Maria avea să joace poate cel mai important rol atât în Familia Regală, fiind cea care putea aduce la viaţă visul românilor, un moştenitor, dar mai ales în viaţa publică, acolo unde va milita pentru acceptarea femeii în societate şi pentru întregirea ţării.
Tânăra principesă, o fire romantică şi sensibilă, încerca să găsească în artă eliberarea. Fiind înzestrată cu un simţ al culorii şi cu multă imaginaţie, pictura ei era mereu originală.
'Căuta frumosul în orice şi mereu avea să îl găsească, florile erau cele care mereu îi trezeau simţurile, 'înaltul crin al Maicii Domnului' era floarea care mereu o inspira, floarea a cărei frumuseţe o considera desăvârşită, era nobilă, falnică, chiar sacră, ea amintind de picturile religioase.
Principesa de sorginte engleză i-a cucerit pe români cu farmecul şi naturaleţea sa, iar, în contextul Primului Război Mondial, aceasta a dat dovadă de inteligenţă şi viziune politică.
Maria a devenit regină a României odată cu accederea la tron a principelui Ferdinand, la 28 septembrie/11 octombrie 1914, după moartea regelui Carol I, într-un moment crucial în care atât Familia Regală, cât şi clasa politică erau profund divizate în tabere ce susţineau fie neutralitatea, fie intrarea în război de partea uneia sau alteia dintre cele două alianţe aflate în conflict.
Încă de la început, Regina Maria s-a implicat în viaţa politică, cu tact, îndrăzneală şi diplomaţie. Ea discuta cu soţul său, avea iniţiative, primea miniştri şi diplomaţi, participa la festivităţi şi îşi susţinea cu tenacitate punctele de vedere. Regina s-a opus de la început participării la război a României alături de Puterile Centrale, susţinând alianţa cu ţările Antantei în vederea eliberării provinciilor româneşti aflate sub stăpânirea Imperiului Austro-Ungar şi făurirea statului naţional unitar român.
Dând dovadă de mult curaj şi de putere în timpul Primului Război Mondial, Regina Maria a lucrat direct pe front, în spitale de campanie, şi a coordonat activitatea unei fundaţii de caritate, astfel că a fost numită în popor 'mama răniţilor' şi 'regina soldat'.
Regina Maria a României este o figură impozantă a istoriei noastre. Fără ea, crearea României Mari ar fi fost dificil de realizat, dacă ne amintim că avea să fie infirmieră pe front, dar și diplomat important în cancelariile Europei. Iată ce spunea astrologul Daniela Simulescu:
"Merită menționat faptul că Regina Maria avea Soarele/Luna/Mercur/Venus și Jupiter în Scorpion. Astfel înțelegem rolul ei important în ceea ce privește, dar și fascinația românilor față de ea."
'Puţine regine au văzut asemenea privelişti şi au călcat în locuri pline de atâta înfiorătoare şi neînchipuită mizerie; deşi nu se lăsa uşor înspăimântată, privind retrospectiv, Maria va concluziona faptul că a fost un timp de fantastică nenorocire, un timp în care toţi o priveau ca pe ultima speranţă, iar puterea ce o făcea să nu cadă în deznădejde era faptul că toţi soldaţii o chemau deodată, strigând-o 'Mama Noastră'.
Regele Ferdinand I a murit la 20 iulie 1927, la Sinaia, iar Mihai I a devenit rege al României la 20 iulie 1927, la vârsta de 5 ani şi 9 luni, în condiţiile în care prinţul Carol, moştenitor al tronului, renunţase oficial la succesiune. Din cauza vârstei, prerogativele demnităţii regale au fost asumate, între 1927-1930, de o Regenţă.
Regina a fost îndepărtată din viaţa politică a ţării după ce fiul său, Carol, a preluat tronul prin detronarea regelui Mihai, aflat sub Regenţă.
Carol al II-lea i-a stabilit Reginei Maria domiciliul în localitatea Balcic, din Cadrilater, unde aceasta îşi construise o vilă, o grădină aranjată în stil englezesc, dar şi o bisericuţă - 'Stella Maris'.
Starea de sănătate a reginei Maria s-a agravat în 1938, internându-se într-o clinică din Dresda, la sfatul medicilor. În zadar însă, întrucât tratamentul nu a dat rezultate şi, aflând că sfârşitul ei era aproape, aceasta a decis să revină în ţară, ajungând la Sinaia la data de 17 iulie 1938.
O zi mai târziu, aceasta a încetat din viaţă, la Castelul Pelişor, la vârsta de 62 de ani, după o suferinţă cumplită.
Ultima dorinţă a reginei Maria a fost ca inima ei să se odihnească în capela de la Balcic special destinată acestui scop, însă realităţile geopolitice au făcut ca, începând din 1940, la doar doi ani de la decesul suveranei, acest lucru să nu mai fie posibil.
Astfel, la data de 3 noiembrie 2015, inima reginei Maria a fost depusă în Salonul de Aur al Castelului Pelişor, unde se odihneşte şi azi.
Sursa: AGERPRES (AS - autor: Anamaria Constantin, editor: Georgiana Tănăsescu)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News