RECORD: Ultimii 7 ani au fost cei mai călduroşi din istoria măsurătorilor meteorologice (Copernicus)

astrosens Team |
Data publicării:
| Categorie: Stiri
(sursa foto: Ant Rozetsky / Unsplash)
(sursa foto: Ant Rozetsky / Unsplash)

Ultimii şapte ani au fost cei mai călduroşi din istoria măsurătorilor meteorologice, conform serviciului Copernicus privind schimbările climatice, transmite luni DPA.

Anul 2021, la fel ca şi anii 2015 şi 2018, s-a numărat printre anii cei mai puţin călduroşi din aceşti ultimi şapte ani, conform datelor prezentate luni de serviciul Copernicus.

Europa a înregistrat însă cea mai călduroasă vară din istoria măsurătorilor meteorologice - depăşind valorile înregistrate în verile anilor 2010 şi 2018 - şi atingând un record de temperatură de 48,8 grade Celsius, măsurat în Sicilia (cu 0,8 grade mai ridicat decât recordul precedent).

În plus, 2021 a fost marcat de evenimente meteorologice extreme - cum ar fi inundaţiile care au lovit puternic Belgia, Ţările de Jos şi Germania.

Pe coasta de vest a SUA şi în Canada, incendiile de vegetaţie au devastat arii extinse şi au afectat puternic calitatea aerului.

"Anul 2021 a fost încă un an cu temperaturi extreme, cu cea mai fierbinte vară înregistrată în Europa, valuri de căldură în zona mediteraneană, ca să nu mai amintim de temperaturile ridicate fără precedent înregistrate în America de Nord", a comentat directorul Copernicus, Carlo Buontempo.

Temperatura medie anuală din 2021 a fost cu 1,1 până la 1,2 grade mai mare decât în perioada preindustrială, conform datelor Copernicus. 

Vara 2021, cea mai călduroasă înregistrată vreodată în Europa

Europa a avut parte anul trecut de cea mai călduroasă vară înregistrată până în prezent, temperaturile depăşind uşor precedentele două cele mai ridicate valori consemnate în perioada iunie-august, au anunţat marţi oameni de ştiinţă din cadrul serviciului Copernicus al Uniunii Europene, relatează DPA.

Conform Serviciului Copernicus privind Schimbările Climatice (C3S), media temperaturii la suprafaţa solului din iunie-august s-a situat cu aproape 1 grad Celsius peste media din 1991-2020, devenind astfel cea mai călduroasă din acest set de date. În cele mai călduroase veri anterioare, din 2010 şi 2018, media temperaturii a fost cu 0,1 grade Celsius mai scăzută.

Temperatura din perioada verii 2021 marchează cel mai recent punct de referinţă în cadrul unei tendinţe de încălzire la nivel global pe termen lung, în contextul în care emisiile de gaze cu efect de seră schimbă clima planetei.

Înregistrările Copernicus datează din 1950, însă sunt supuse unor verificări încrucişate cu alte seturi de date care datează de la jumătatea secolului al XIX-lea.

Serviciul a precizat într-un comunicat că, la nivel global, luna august 2021 a fost, împreună cu august 2017, cea de-a treia cea mai călduroasă înregistrată, cu puţin peste 0,3 grade Celsius mai "fierbinte" decât media din 1991-2020, citează Agerpres.

În Europa, august 2021 a fost aproape de media din 1991-2020, însă a prezentat condiţii contrastante pe întregul continent. Acestea au inclus temperaturi maxime record în ţările mediteraneene, valori mai ridicate decât media în est şi, în general, temperaturi sub medie în nord.

sursa: Agerpres

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Astrosens și pe Google News

Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite
Get it on Google Play




pixel